U trendu

Poseta delegacije Sočija šansa za razvoj turizma

BEOGRAD – Delegacija ruskog olimpijskog grada Sočija, predvođena gradonačelnikom Anatolijem Pahomovim, nastavila je osetu Srbiji nizom susreta s visokim zvaničnicima države i Grada Beograda.

Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, podržala je ideju o jačanju saradnje u oblastima turizma, privrede, kulture i sporta i izjavila da je Soči za Srbiju veoma značajan pre svega što su tamo predsednik Vladimir Putin i bivši predsednik Tomislav Nikolić potpisali sporazum o strateškom partnerstvu.

Predstavnici zvanične delegacije sastali su se i s Vladimirom Marinkovićem, potpredsednikom srpskog parlamenta, kao i s Rasimom Ljajićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je ukazao da Srbija nije zadovoljna brojem ruskih turista.

„Svega desetak naših agencija se bavi organizovanim dolascima turista iz Rusije u kontinuitetu, a dvadesetak povremeno, i to je vrlo mali broj s obzirom na to da je za nas rusko tržište veliko i vrlo značajno“, rekao je Ljajić, dodajući da je Soči potencijalno važna destinacija, ali da je uslov svih uslova direktna avionska linija između Beograda i Sočija.

Ljajić je dodao da veruje da ova poseta zaista može da predstavlja prekretnicu, navodi se u saopštenju BK kompanije.

Narodni poslanik Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Rusije, koji je početkom aprila pokrenuo Inicijativu o otvaranju avionske linije između Beograda i Sočija s gradonačelnikom Anatolij Pahomovim, kazao je da je taj predlog naišao na veliko razumevanje jer bi tako došlo do veće razmene turista.

„Imajući u vidu da u Sočiju dnevno boravi 200.000 gostiju, to je, kao što je gradonačelnik Pahomov rekao, odlična prilika za srpske poljoprivrednike da plasiraju svoje proizvode i zdravu hranu koja je veoma cenjena na ruskom tržištu. Kao narodni poslanik i kao čovek iz biznisa, u potpunosti podržavam i iniciram ovako dobre i korisne susrete“, rekao je Karić.

Prema saopštenju, podršku jačanju saradnje juče je dao i Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučić. On je preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da je za Srbiju od izuzetne važnosti produbljivanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa Ruskom Federacijom.

„Želim vam da se u Srbiji osećate kao kod kuće“, rekao je Selaković i naveo važnost proširenja zajedničkog delovanja Srbije i Rusije u svim oblastima, počevši od kulturnih i sportskih pa do trgovinskih i privrednih, dodavši da ova poseta upravo ima za cilj negovanje tih vrednosti.

Gosti iz Rusije imali su susret i sa Andrejom Mladenovićem, pomoćnikom gradonačelnika srpske prestonice, koji je podsetio da Beograd već ima izrazito snažnu saradnju s Moskvom i Sankt Peterburgom, koja se sada širi i na druge gradove u Rusiji.

„Inicijativa Grada Sočija i njihova poseta, praćena velikim brojem njihovih turoperatera, uliva nadu da će se ta saradnja obostrano širiti i da ćemo na polju turizma imati još bolje rezultate“, rekao je Mladenović.

Gradonačelnik Pahomov izrazio je zadovoljstvo posetom Srbiji, rekavši da je njihov cilj uspostavljanje partnerstva i da je siguran da će to biti ostvareno.

„Ruski turoperateri su u potpunosti spremi da formiraju turističke grupe iz Sočija za dolazak u Srbiju i sve sad zavisi od srpskih turističkih agencija koje ne bi trebalo da propuste priliku!“, izjavio je Pahomov.

On je naglasio da je održavanje Olimpijskih igara u Sočiju dalo priliku da se izgradi potpuno nov grad s najboljim preporukama u kojem je nulta tolerancija na otpad i koji ima najčistije more. Dodao je da imaju 300 sunčanih dana godišnje, a istovremeno i skijališta od kojih je jedno proglašeno za najbolje na svetu, te da šest miliona turista godišnje poseti njegov grad.

O onome šta nudi Soči srpskim građanima i šta Srbija može da ponudi Rusima govorio je i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

„Mislim da ima šanse za uspostavljanje jedne ozbiljne saradnje. Očekujemo bolje rezultate nego što trenutno imamo, jer nismo zadovoljni kako funkcioniše taj most između Srbije i Rusije kad je turizam u pitanju“, istakao je Seničić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar