U trendu

Poskupljuje Infostan?

Beograđani uskoro mogu da očekuju uvećane račune za komunalne usluge pošto će, izvesno, poskupeti voda, održavanje, čišćenje i pranje zgrada, prenose beogradski mediji.

Sugrađani će kada im u septembru stigne račun za “Infostan” morati da izdvoje više novca nego do sada jer poskupljuje voda kao i održavanje zgrada i liftova.

Iako je pre samo godinu dana povećana cena vode, ona će poskupeti sa obračunima potrošnje 1. avgusta i ovaj put, pišu „Večernje novosti.“

Novi cenovnik pojedinih komunalnih usluga stupa na snagu za koji dan. Iz JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” već su odlučili da će cena najdragocenije tečnosti iz slavina biti viša za pet odsto.

Krivac za novi udar na kućni budžet jeste inflacija od četiri odsto, na koju se nadležni pozivaju i time pravdaju novo vrednovanje svoje usluge.

Pošteđenih nema. Tako će se umesto dosadašnjih 75,73 dinara po kubiku plaćati 79,52. Privrednicima i drugim potrošačima, novčanik će biti “lakši” za 7,14 dinara u odnosu na prethodni mesec kada su plaćali 137, 28 dinara.

Po ugledu na svoje kolege I JP “Gradsko stambeno moglo bi od avgusta da iznenadi Beograđane svojim cenama višim za nekoliko desetina dinara.

Za svoj plan nadležni čekaju “zeleno svetlo” gradonačelnika. Oni su mu u petak predali zahtev za saglasnost za izmene odluke o visini naknade za održavanje zgrada. Ukoliko ovaj zahtev bude usvojen, održavanje zgrade sa liftom biće tri dinara skuplje po kvadratu nekretnine. To bi značilo da će sugrađani koji žive u stanu od 60 kvadarata plaćati 180 dinara više po kvadratu.

Džepovi će biti dodatno prazniji kada je reč o čišćenju i pranju zgrada, pa će umesto 178, 40 dinara sada plaćati 217, 91 dinar.

Opravdanje za novi cenovnik “Stambenog” navodno jeste velika rupa u budžetu za posao koji obavljaju budući da dotrajalost obejekata zahteva više sredstava, a za hitne intervencije fali nekoliko stotina miliona dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.