U trendu

Poslodavci dižu plate metalcima za 4,8 odsto

Sindikati i poslodavci u nemačkom snažnom sektoru metaloprerađivačke i mašinske industrije postigli su dogovor o povećanju plata od 4,8 odsto za 3,8 miliona radnika u tom sektoru, saopštio je danas sindikat IG Metal.

Prema takozvanom pilot sporazumu za saveznu državu Severna Rajna-Vestfalija, koji će služiti kao reper za ostatak zemlje, radnici će dobiti jednokratnu uplatu od 150 evra u periodu april-juni 2016, prenosi agencija Frans pres.

Posle toga njihove zarade će 1. jula biti povećane za 2,8 procenata i ponovo za 2,0 odsto u aprilu 2017, navodi se u saopštenju sindikata IG Metal.

Sporazum o platama će važiti 21 mesec, ali on sadrži i klauzulu koja omogućava kompanijama koje su u finansijskim teškoćama da odlože jednokratnu uplatu, kao i da odgode drugu fazu povećanja plata, precizira sindikat.

U radničkoj organizaciji su tokom pregovora insistirali na tome da će povećanje plata „ojačati tražnju“, koja je trenutno jedan od glavnih stubova ekonomskog oporavka Nemačke.

Kako se dodaje sindikat je tražio povećanje plata za pet posto, s obzirom na povoljnui situaciju sa profitima mnogih kompanija u sektoru, dok su poslodavci ponudili povećanje od 2,1 odsto u razdoblju od dve godine.

Prethodni sporazum o platama između sindikata i saveza nemačkih poslodavaca, Gesamtmetalm istekao je u martu, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.