'Poslodavci koji ne uplaćuju doprinose treba da idu u zatvor'

Ekonomista Stojan Stamenković izjavio je danas u Beogradu da je neshvatljivo da u Srbiji postoje firme koje redovno posluju, a ne uplaćuju obavezne doprinose i ocenio da takvi poslodavaci trebalo da idu u zatvor.

„Nejasno je zašto nema kontrole koja bi onemogućila da se dešava da firme godinama ne uplaćuju doprinose. Za takvo kršenje propisa postoji robija i poslodavcima za takvo ponašanje treba da sleduje teška robija“, rekao je Stamenković novinarima na predstavljanju novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

On je podsetio da je bilo nemoguće izbegavati uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osuguranje u vreme kad je postojala Služba društvenog knjigovodstva (SDK) i da se izgubila kontrolna funkcija kad je platni promet prebačen u banke.

„Istovremeno sa uplatom zarada poslodavci bi morali da uplaćuju i doprinose. Druga je priča kako je moguće da firme posluju, a da radnicima ne isplaćuju zarade“, rekao je Stamenković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Boško Živković je rekao da u zemljama gde se takodje platni promet obavlja preko banaka nije moguće da se istovremeno sa isplatim zarada ne uplaćuju i sve obaveze preduzeća prema državi.

Komentarišuću pomoć Vlade Srbije radnicima privatnih firmi, kao što je Goša u Smederevskoj Palanci čiji vlasnici nisu radnicima isplaćivali zarade niti su uplaćivali doprinose, urednik MAT-a Ivan Nikolić je rekao da je to politička odluka.

„Srbija po tome nije izuzetak i takve mere preduzimaju i zemlje u regionu, pa i čak one razvijene“, kazao je Nikolić.

Po njegovim rečima, u tržišnoj ekonomiji postoje jasna pravila koja se odnose i na uticaj države na poslovanje privatnog sektora, ali da postoje situacije kada se odluke donose kako bi se zaštitili odredjeni sektori koji su od strateškog interesa za dražvu, ili za opstanak odredjenog regiona.

Na pitanje kako će Narodna banka Srbije sprečiti da se iz firmi hrvatskog Agrokora koje posluju u Srbiji odliva kapital u matično preduzeće, Nikolić je kazao da centralna banka može samo da pojača kontrolu primene Zakona o deviznom poslovanju.

„Postoji više legalnih načina da se kapital firmi odliva u matično preduzeće koje je u drugoj državi i NBS nema mehanizme da to spreči, ukoliko ne budu donete drugačija odluke. Sada je moguće samo pojačati nadzor da ne dodje do nekih zloupotreba“, rekao je Nikolić koji je član Saveta guvernera NBS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.