U trendu

Poslodavci u SAD otvorili u martu preko 900.000 radnih mesta

VAŠINGTON – Oporavak američke ekonomije od pandemije ojačao je u martu jer su poslodavci otvorili 916.000 novih radnih mesta, najviše od avgusta 2020, objavilo je danas Ministarstvo za rad SAD-a.

Ovo je daleko više od 468.000 novootvorenih radnih mesta u februaru, prenosi Si-En-En (CNN), napominjuhi da je ministarstvo februarsku cifru revidiralo naviše za skoro 100.000 radnih mesta u odnosu na preliminarni podatalk.

Ovaj pokazatelj je takođe mnogo bolji nego što su predviđali ekonomisti, koji su očekivali skromnije povećanje od 647.000 novih radnih mesta u martu.

Neki od sektora, koji su bili među najteže pogođenim korona merama ograničenja, zabeležili su značajan rast broja zaposlenih, uključujući restorane i barove koji su otvorili 176.000 radnih mesta.

Zahvaljujući trendu rasta zapošljavanja, stopa nezaposlenosti u martu je smanjena na 6,0 posto sa nivoa od 6,2 procenta u februaru.

Ipak, iako su se pojedini sektorii u pogledu zaposlenosti vratili na nivo pre pandemije, ukupna američka ekonomija i dalje ima 8,4 miliona manje radnih mesta nego što je imala pre godinu dana, odnosno pre izbijanja bolesti kovid-19, dodaje američka tv stanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.