U trendu

Poslodavci u SRB ulažu u obrazovanje i veštine zaposlenih

BEOGRAD – Poslodavci u Srbiji otvoreni su da svoje zaposlene šalju na profesionalna usavršavanja, a najcešći vid dodatnih edukacija jesu seminari, kraće obuke za razvoj veština, kao i različcite vrste stručnih konferencija, pokazalo je najnovije istraživanje PKS-a.

Rezultati ankete, u kojoj je učestvovalo oko 200 kompanija, pokazali su da zaposleni najčešće mogu samostalno da predlože usavršavanje i obuke, kao i druge mogućnosti profesionalnog razvoja.

Takva situacija je čak kod 94,2 odsto anketiranih firmi, a poslodavci su istakli da je razvoj sektora ljudskih resursa znatno doprineo povećanju produktivnosti, efikasnosti poslovanja i smanjenju grešaka, saopštili su iz PKS-a.

Rukovodilac Službe za edukaciju PKS Ivana Kovačević rekla je da je da su Centar za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike i Poslovna akademija PKS sproveli ovo istraživanje kako bi dobili relevantne informacije „sa terena“ koliko su poslodavci spremni da ulažu u zaposlene.

„Kontinuirano pratimo potrebe poslodavaca, zaposlenih, kao i onih koji su u potrazi za poslom i u skladu sa tim organizujemo raznovrsne specijalisticke treninge i obuke“, istakla je Kovačević.

Za predstojeću jesen najavila je bogatu ponudu edukacija iz različitih oblasti poslovanja počev od prava i finansija preko marketinga i brendiranja do zaštita životne sredine.

U anketi su ucestvovali predstavnici profesionalnog menadžmenta, zatim vlasnici kompanija, zaposleni u službama za ljudske resurse, a najviše ih je iz uslužnih delatnosti.

Kod 46 odsto anketiranih kompanija, ljudskim resursima bavi se osoba zadužena i za druge poslove, dok je 31 procenat navelo da nema zasebno odeljenje za ljudske resurse.

Kompanije koje zapošljavaju više od 250 ljudi, u organizacionoj strukturi imaju posebnu službu za ljudske resurse koja zapošljava više od tri osobe.

Nasuprot njima, u malim firmama koje zapošljavaju između devet i 49 radnika ljudskim resursima najcešce se bavi osoba zadužena i za druge oblasti poslovanja.

U većini velikih i srednjih kompanija postoji predviđen budžet namenjen obukama i razvoju ljudskih resursa, a definisan je godišnjim planom.

Anketa je pokazala da u mikro preduzećima budžet namenjen obukama i razvoju ljudskih resursa, uglavnom nije predviden godišnjim planom.

Organizovanje obuka se vrši dva ili tri puta godišnje u okviru kraćih ciklusa edukacije kod malih i srednjih preduzeća, dok se u velikim kompanijama sprovodi u toku cele godine u okviru dužih ciklusa obrazovanja.

Oblasti u kojima se zaposleni najcešce usavršavaju jesu finansije i računovodstvo, pravni poslovi i zakonska regulativa, poslovne veštine, a najmanji udeo u ukupnom uzorku ima međunarodno poslovanje – svega 9,2 odsto.

Osim navedenih oblasti, anketirani su istakli kao ključne dodatne teme prodaju i nabavke, bezbednost, marketing, informacione tehnologije i infrastrukturu kvaliteta. Prekvalifikacije i dokvalifikacije imaju najmanji procenat zastupljenosti i to 6,4 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.