U trendu

Poslovna aktivnost u evrozoni ojačala u martu

LONDON – Poslovna aktivnost u evrozoni porasla je u martu prvi put u poslednjih šest meseci, zabeleživši najveće ubrzanje od jula prošle godine, prema preliminarnoj proceni istraživačke kompanije IHS Markit.

Markitov kompozit ni indeks menadžera nabavke (PMI), koji obuhvata i proizvodni i uslužni sektor i koji se smatra pouzdanim pokazateljem zdravlja ekonomije, popeo se na 52,5 poena u martu sa februarskog nivoa od 48,1 poena, prenosi CNBC.

Cifra iznad 50 bodova označava rast a ispod te vrednosti pad aktivnosti.

Proizvodni sektor je bio glavni pokretač rasta PMI indeksa, ali je i uslužna delatnost, koju je pandemija najteže pogodila, zabeležila napredak, pri čemu se indeks ovog sektora popeo na sedmomesečni maksimum.

Međutim, treći talas epidemije kovid-19 mogao bi lako da izbaci iz koloseka ovaj umereni oporavak, upozorava se u izveštaju Markita.

„Ekonomija evrozone je u martu nadmašila prognoze, demonstrirajući mnogo veću ekspanziju od očekivane, uglavnom zahvaljujući rekordnom porastu industrijske proizvodnje“, kaže Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Prema izveštaju, i dalje postoji zabrinutost u pogledu ekonomskih kretanja u drugom kvartalu, jer su još uvek na socijalne mere ograničenja širom 19-čla nog bloka.

Ranije ove nedelje, nemačke vlasti su produžile mere zaključavanja, Francuska je uvela blokade u oko 14 regiona, uključujući glavni grad, zbog porasta korona slučajeva, dok je Poljska najavila pooštravanje ograničenja.

„Ekonomski izgledi su se pogoršali usled rasta stopa zaraze kovidom-19 i obnavljanja mera lokdauna“, rekao je Vilijamson.

Martovski pozitivan zaokret poslovne aktivnosi u evrozoni podstaknut je rekordnim rastom fabričke proizvodnje u Nemačkoj, zajedno sa najbržom stopom rasta proizvodnje od januara 2018. i u Francuskoj i u regionu u celini, konstatuje se u izveštaju IHS Markita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.