U trendu

Poslovna aktivnost u evrozoni prasla u martu uprkos lokdaunu

LONDON – Poslovna aktivnost u evrozoni vratila se na staze rasta prošlog meseca, vođena rekordnom ekspanzijom u proizvodnom sektoru, ali je i industrija usluga pokazala da se snalazi bolje nego što se očekivalo u uslovima novih korona blokada, pokazuje istraživanje IHS Markita objavljeno danas.

Markitov indeks menadžera nabavke (PMI) za uslužni sektor porastao je u martu na 49,6 poena sa 45,7 bodova iz februara, što je znatno više od ranije fleš procene od 48,8 poena i minimalno ispod graniče vrednosti od 50 poena koja razdvaja rast od pada, prenosi Rojters.

Kompozitni PMI indeks, koji obuhvata i proizvodnju i usluge i koji se smatra dobtim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na 53,2 poena u martu sa nivoa od 48,8 poena prethodnog meseca, i takođe je bolji od preliminarne procene od 52,5 bodova.

„Ekonomija je podnela nedavne blokade daleko bolje nego što su mnogi očekivali, zahvaljujući ponovnom rastu proizvodnje, što znači da mere socijalne distance i ograničenja mobilnosti imaju mnogo manji uticaj na preduzeća iz uslužnog sektora nego u isto vreme prošle godine“, ocenio je Kris Viliajmson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Poremećaji u dobavljačkim lancima doveli su do velikog skoka troškova inputa kod uslužnih firmi, koje su prvi put podigle svoje cene u poslednjih nešto više od godinu dana.

Indeks cena industrijskih proizvoda porastao je na 50,5 bodoba sa 48,1 poena.

Ipak, ubrzanje inflacije u evrozoni se verovatno neće održati, a lagani oporavak od recesije izazvane pandemijom će držati rast potrošačkih cena ispod ciljanog nivoa Evropske centralne banke još godinama, pokazuje Rojtersovo istraživanje iz marta.

I pored sporog sprovođenja vakcinacije i rasta broja korona slučajeva, optimizam privrednika u evrozoni u pogledu očekivanja u godini pred nama se popravio.

Kompozitni indeks buduće proizvodnje porastao je sa februarskih 67 bodova na 67,9 poena u martu, na najviši nivo od februara 2018.

„Ovo ukazuje na to da ne samo da kompanije i njihovi kupci vide pred sobom bolja vremena, već i da se sve više prilagođavaju životu sa virusom“, rekao je Vilijamson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar