U trendu

Poslovna klima u Nemačkoj primetno poboljšana u februaru

BERLIN – Poslovna klima u Nemačkoj se, sudeći po ocenama čelnih ljudi kompanija, osetno poboljšala u februaru zahvaljujući svetlijim izgledima industrije i primljenim narudžbinama, pokazuje najnovija anketa minhenskog insituta IFO.

Indeks poslovne klime, koji izračunava IFO, porastao je u februaru na 92,4 poena sa naviše revidiranog januarskog nivoa od 90,3 boda, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

Direktori nemačkih preduzeća ne samo da su povoljnije ocenili trenutnu poslovnu situaciju u svojim kompanijama, nego je i njihov pesimizam u pogledu očekivanja za naredne mesece znatno smanjen.

Naime, IFO-v indeks o aktuelnoj poslovnoj situaciji u nemačkim firmama porastao je sa januarskih 89,2 poena na 90,6 poena u februaru, dok je indeks poslovnih očekivanja za narednih šest meseci skočio na 94,2 boda sa prošlomesečnih 91,5 poena.

Najveći skok poslovnog raspoloženja je zabeležen u proizvodnom sektoru, gde se indeks popeo na najviši nivo od novembra 2018, a rast optimizma, mada umereniji, registrovan je i u sektoru usluga, trgovini i građevinarstvu.

Nemačka vlada je prošlog meseca smanjila prognozu rasta BDP-a na 3,0 posto za 2021. godinu u odnosu na projekciju od 4,4 procenta datu prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.