U trendu

Poslovna klima u nemačkoj privredi porasla u decembru

MINHEN – Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika se poboljšalo u decembru, budući da je indeks poslovne klime, koji izračunava IFO institut, porastao na 92,1 poena sa 90,9 bodova u novembru.

Kompanije su zadovoljnije trenutnom poslovnom situacijom, a takođe su manje skeptične prema izgledima za narednih šest meseci, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom danas Tanjugu.

Iako zaključavanje teško pogađa određene sektore, nemačka ekonomija generalno pokazuje čvrstinu, konstatuje IFO.

Indeks u prerađivačkoj industriji se znatno povećao, pri čemu su se ocene direktora o trenutnoj poslovnoj situaciji popele na najviši nivo od januara. Optimizam u pogledu poslovnih očekivanja za narednih šest meseci takođe je primetno napredovao, naročito u hemijskoj i mašinskoj industriji.

U uslužnom sektoru, pokazatelj poslovne klime se donekle oporavio. Kompanije su zadovoljnije trenutnom situacijom, a i njihova buduća očekivanja su nešto manje pesimistična. Ovakvom trendu su u velikoj meri doprinele transportne i logističke kompanije i aktivnosti u sektoru prometa nekretnina. Međutim, kriza i dalje boli turoperatore, usluge smeštaja i delatnike u oblasti umetnosti.

Poslovno raspoloženje u trgovinskom sektoru se takođe poboljšalo ovog meseca. Procene kompanija o njihovoj trenutnoj poslovnoj situaciji definitivno su bile pozitivnije, a donekle su se razvedrila i njihova šestomesečna poslovna očekivanja.

Rast ovih pokazatelja prvenstveno je bio vođen ocenama i očekivanjima trgovaca na veliko koji opslužuju proizvodni sektor. U maloprodaji se trenutna situacija poboljšala, ali su očekivanja malo tmurnija. IFO napominje da je veliki broj anketiranih trgovinskih kompanija svoje odgovore dostavio pre poslednjeg pooštravanja korona mera.

U nemačkom građevinarstvu, indeks poslovne klime ostao je nepromenjen. Mada su ocene trenutne situacije bile pozitivnije, porastao je pesimizam u pogledu njihovih očekivanja za narednih pola godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar