U trendu

Poslovni optimizam malih preduzeća u SAD na minimumu

NJUJORK — Poslovno raspoloženje među malim preduzećima u SAD palo je u martu treći mesec zaredom na najniži nivo od izbijanja pandemije, jer su rastući cenovni pritisci drastično pomračili ekonomske izglede u zemlji.

Indeks optimizma Nacionalne federacije nezavisnog biznisa (NFIB) pao je na 93,2 poena, na najniži nivo od aprila 2020. sa februarskih 95,6 bodova, saopštila je ta asocijacija danas, prenosi „Blumberg“.

Neto udeo vlasnika koji očekuju bolje uslove poslovanja u narednih šest meseci spustio se na minus 49 posto, što je najniži mesečni pokazatelj od 1986. godine.

Oko 31 posto ispitanika izjavilo je da je inflacija bila u martu njihov najveći poslovni izazov, naspram 26 procenata koji su se tako izjasnili mesec dana ranije, pri čemu je navedeni martovski procenat takođe najveći od sredine 1980-ih.

Izveštaj je pokazao da je porasato udeo firmi koje su izlaz potražile u povećanju prodajnih cena — 72 procenta u martu naspram 68 odsto u prethodnom mesecu.

Samo dve od 10 komponenti koje ulaze u indeks optimizma malih preduzeća zabeležile su rast prošlog meseca, a najveći pad su registrovala očekivanja ispitanika da će se ekonomska situacija poboljšati u narednom periodu, i očekivanja buduće prodaje.

Planovi o kapitalnim izdacima su se takođe blago pogoršali, prema izveštaju NFIB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar