U trendu

Poslovni rezultati Goldman Saksa potukli prognoze

NJUJORK – Investiciona banka Goldman Saks je izvestila danas o zaradi u drugom tromesečju 2021. koja je nadmašila očekivanja na Vol Stritu, zahvaljujući snažnim performansama u investicionom bankarstvu usled robusnih aktivnosti na IPO tržištu.

Dobit Goldmana u drugom kvartalu iznosi 15,02 dolara po akciji naspram 10,24 dolara koliko su predviđali analitičari koje je anketirala kompanija za prikupljanje i analizu finansijskih podataka Refinitiv, prenosi CNBC.

U istom periodu 2020, Goldman je zabeležio zaradu po akciji od 6,26 dolara.

Prihodi kompanije su u posmatranom tromesečju iznosili 15,39 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 12,17 milijardi dolara.

Akcije Goldmana su porasle za 0,5 posto na trgovanju pre otvaranja NJujorške berze nakon objave podataka o profitu, a od početka godine su skočile za 45 procenata, jer su investitori očekivali snažne poslovne rezultate banke zbog ekonomskog oporavka od pandemije.

Goldmanov segment investicionog bankarstva zabeležio je drugi najbolji kvaratal po ostvarenim prihodima ikada, posle prvog tromesečja 2021, jer je eksplozivan rast tržišta IPO-a pojačao bančinu aktivnost preuzimanja kapitala.

Kapital prikupljen na berzama širom sveta putem tradicionalnih Inicijalnih javnih ponuda u 2021. godine iznosio je rekordnih 135 milijardi dolara, što daleko premašuje petogodišnji prosek od samo 53 milijarde dolara godišnje, prema podacima kompanije FaktSet.

Neto prihod Goldmana od investicionog bankarstva iznosio je 3,61 milijardu dolara, što je više od konsenzusa analitičara FaktSeta koji su tipovali 3,0 milijarde dolara.

U dosadašnjem toku godine, ova banka sa sedištem u Njujorku zauzima prvo mesto u poslovnom segmentu globalnih merdžovanja i akvizicija, globalnoj ponudi kapitala i akcija, ponudi običnih akcija i inicijalnim javnim ponudama.

Goldmanova aktivnost u sferi trgovanja je usporila, pri čemu je neto prihod iznosio 4,90 milijardi dolara u minulom kvartalu, u odnosu na 7,58 milijardi dolara u prva tri meseca 2021. Ovaj iznos je podeljen na 2,23 milijarde dolara od trgovanju akcijama i 2,58 milijardi dolara fiksnih prihoda.

Sektor za upravljanje imovinom u Goldmanu je u drugom tromesečju ostvario prihod od čak 5,13 milijardi dolara, podstaknut rekordnim prihodom od kapitalnih ulaganja.

Goldman je takođe objavio da je njegov upravni odbor odobrio planirano povećanje kvartalne dividende za 60 procenata na dva dolara po akciji, počev od trećeg tromesečja, navodi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.