U trendu

Pošta Srbije izdala prigodne markice povodom 120 godina diplomatije izmedju Srbije i Kube

Javno preduzeće „Pošta Srbije“ izdalo je danas prigodne poštanske marke, sa likom srpskog pesnika Laze Kostića i kubanskog pesnika Hosea Martija, povodom 120 godina diplomatije izmedju Srbije i Kube.

„Naše veze, bez obzira na daljinu, su i te kako bliske i prijateljstvo Srbije i Kube traje već 120 godina na jedan isti način. To prijateljstvo je ogromno uz veliko uvažavanje“, rekao je vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbije“ Zoran Djordjević.

On je istakao da postoje stvari koje se vezuju za dve zemlje, a to su bliskost naroda bez obzira na geografsku udaljenost, 120 godina diplomatije koje karakteriše prijateljstvo i uzajamno poštovanje na visokom nivou.

„Posle 1902. godine izmedju naših zemalja se razvio čitav univerzum razmena koji obuhvata kulturu, umetnost, sport i turizam i koji je na vrhuncu. U 2022. godini potvrdjuje se validnost početka tog pisma čiji su protagonisti bila dva naroda“, rekao je ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo na obeležavanju 120 godina diplomatije u PTT muzeju.
Rekao je da osim državnih i vladinih razmena, postoji veoma bliska veza izmedju dva naroda, „koja ne zavisi od propisa“.

„Radi se o uzajamnoj identifikaciji i o sličnom ponašanju uprkos udaljenosti i različitim geografskim uslovima vas na Balkanu, a nas na Karibima“, rekao je ambasador.

Emisija prigodnih poštanskih maraka povodom jubileja diplomatskih odnosa podseća da je Srbija bila medju malobrojnim državama koje su sa Kubom uspostavile diplomatske odnose odmah po sticanju njene nezavisnosti 1902. godine.

Prepiska kralja Aleksandra Obrenovića i prvog predsednika Kube Tomasa Estrade Palme 1902. godine uzima se kao početak uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.