U trendu

Pošta Srbije na Sjamu knjiga promovisala monografiju povodom 100 godina rada PTT muzeja

Pošta Srbije predstavila je danas na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu monografsku studiju „Poštansko i kulturno nasleđe PTT muzej u Beogradu – 100 godina od osnivanja“ autorke Ljiljane Đorđević.

Đorđević je rekla da monografska studija daje sveukupan pregled istorije nastanka i rada PTT muzeja i ukazuje na važnost i bogatstvo zbirki iz oblasti poštansko-telegrafsko-telefonskog saobraćaja od istorijskog i kulturnog značaja za Srbiju i njene građane. „Najznačajnija arhivska građa, dokumenta i fotografije iz istorije PTT saobraćaja, našli su mesto u ovoj studiji. Predstavlja istaknute ličnosti i bitne događaje koji nam govore o bogatoj, ali i zanimljivoj istoriji Pošte i Muzeja, od njegovog osnivanja 31. jula 1923, usvajanjem prvog Pravilnika o muzeju, dok su eksponati organizovano prikupljani još od 1888. godine“, kazala je ona.

Podsetila je da je Muzej otvoren za javnost 1958, a nova stalna postavka otvorena je 2013, i dostupna je posetiocima u centru Beogradu, u reprezentativnom zdanju Momira Кorunovića, gde se nalazi od 1929. godine.

„Poštansko-telegrafski i telefonski saobraćaj, kao i vremenom uvođenje svih novih tehnologija, uveli su Srbiju u porodicu razvijenih zemalja i uticali na privredni, socijalni i kulturni razvoj države, o čemu svedoči PTT muzej, koji je među najvećim i najstarijim tehničkim muzejima u regionu i celoj Evropi“, rekao je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Naveo je da je, u susret jubileju, pojačan formalno-pravni i finansijski okvir za rad muzeja, kaoi njegove aktivnosti, obezbeđeni su novi eksponati i poboljšana zaštita muzejskog fonda.

„Nastavićemo da aktivno promovišemo vrednu tradiciju i nasleđe koje baštini PTT muzej”, rekao je Đorđević.

Dodao je da je u februaru ove godine za posebne zasluge PTT muzej odlikovan Sretenjskim ordenom III stepena koji dodeljuje predsednika države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар