U trendu

Pošta Srbije objavila specijalno izdanje poštanskih maraka '350 godina od rodjenja Petra Velikog'

Pošta Srbije objavila je danas, u saradnji sa Ruskim domom u Beogradu, specijalno izdanje prigodnih poštanskih maraka „350 godina od rodjenja Petra Velikog“ u tritažu od 25.000 primeraka.

„Petar Veliki zadužio je srpski narod i u znak sećanja i zahvalnosti za gradjenje čvrstih veza naših naroda i njegov direktan, izvanredan uticaj na unapredjenje prosvete, kulture i verskog života u Srba, prigodnim izdanjem poštanskih maraka obeležavamo jubilej, 350 godina od njegovog rodjenja, a u čast tradicionalnih bratskih i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije“, rekao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević.

Motivi na markama su Portret Petra Velikog, akademskog slikara Bobana Savića i ulje na platnu nepoznatog autora „Portret Imperatora Petra Velikog“, koji se čuva u muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu.

Za taj porteret su Ruski naučni institut i Ruski dom u Beogradu u istaživanjima došli do podatka da se do kraja 19. veka čuvao u manastiru Velika Remeta u Srbiji.

Na otvranju izložbe i predstavljanju markica prisustvovao je i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko koji je istakao da je Petar Prvi ostavio veliki trag, kako u istoriji i kulturi Rusije, tako Srbije. 

Izložbu Ruskog naučnog instituta u PTT muzeju, koja je otvorena za posetioce do 24. juna, sa reprodukcijama stripa „Petar Veliki“ predstavila je rukovodilac Instituta Irina Antanasijević.

Motivi stripa „Petar Veliki“ primenjeni su na prigodnom kovertu izdanja, dok su motivi vinjeta na tabacima maraka fragmenti iz ukaza Petra Prvog o slanju učitelja iz Rusije u Srbiju, čime je omogućeno osnivanje prve srpske škole u Sremskim Karlovcima 1726. godine.

Prigodne poštanske marke su od danas u opticaju.

Pošta Srbije je izdanje priredila na inicijativu „Ruskog doma“ u Beogradu u saradnji sa Državnim muzejom Ermitaž iz Sankt Peterburga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar