U trendu

Poštanska štedionica kupila Komercijalnu banku ad Banjaluka

BEOGRAD – Banka Poštaska štedionica potpisala je danas ugovor o kupovini Komercijalne banke a.d. Banjaluka i tom prilikom je istaknuto da to preuzimanje predstavlja stvaranje svojevrsnog „finansijskog autoputa“ između Srbije i Republike Srpske.

Ugovor su potpisali predsednik IO Poštanske štedionice Bojan Kekić i predsednik IO Komercijalne banke Beograd Vlastimir Vuković.

Posle potpisivanja Kekić je ocenio da je kupovina banjalučke Komercijalne stvaranje finansijskog autoputa između Republike Srpske i Republike Srbije

On je rekao da je Poštanska, kao banka stanovništva, prepoznala izuzetan potencijal u ovoj akviziciji.

“ Tradicionalna veza građana Republike Srpske u državu Srbiju i njene institucije, pa samim tim i banku, obezbeđuje izuzetnu sinergiju i izuzetno dobar posao koji ćemo obaviti u Republici Srpskoj“, rekao je on.

Kekić je rekao da će Poštanska pripremiti nove usluge koje će preko Komercijalne Banjaluka ponuditi građanima Srpske.

“ Mi smo i sada prepoznatljivi po uslugama u Srbiji. Pre svega smo karakteristični po tome što nismo banka koja juri isključivo profit, ne odričemo se profita, ali pre svega idemo na masovnost. Da klijenti dobiju dobru i jeftinu uslugu, i da zadovoljimo sve njihove potrebe“, rekao je on.

Kekić je podsetio da Republika Srpska najveću spoljnoekonomsku razmenu ima sa Srbijom, i ocenio da će kroz akviziciju i u delu korporejta biti urađen i te kako važan posao.

Cena po kojoj će biti kupljena Komercijalne banke Banjaluka danas nije saopštena, a Kekić je objasnio da je to po ugovoru poslovna tajna, te da će taj podatak postati javan kada se dobiju sve saglasnosti regulatora za ovu prodaju.

“ Za par meseci, kada dobijemo sve saglasnosti regulatora, vrlo brzo ćete dobiti podatak o ceni“, rekao je on i najavio da će to možda biti i za mesec i po dana.

Kekić je ipak rekao da je postignuta cena koja odgovara Poštanskoj, te da su izuzetno zadovoljni kada je porede sa dosadašnjim cenama postignutim na tržištima Srbije i Srpske.
“ Sinergija koju dobijamo, delovanjem i u Republici Srpskoj, itekako će značiti za povećanje profita Banke poštanska štedionica“, rekao je on i dodao da je ovo prvo proširenje Poštanske van granica Srbije, a izrazio je i nadu da neće biti i jedino.

Danas potpisana kupovina biće finalizovana na Banjalučkoj berzi kada posle dobijanja neophodnih saglasnosti Poštanska preuzme 100 procenata Komercijalne.

Podsećanja radi, slovenački NLB je krajem prošle godine kupio od države Srbije Komercijalnu banku Beograd a povezano i Komercijalnu banku Banjaluka.

Banka Poštanska štedionica je 100 odsto u vlasništvu države Srbije.

Banka Poštanska štedionica ove godine obeležava vek kontinuiranog poslovanja a polovinom godine već je izvršila akviziciju MTS Banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.