U trendu

Postrojenja za odsumporavanje važna za manje aerozagađenje

KOSTOLAC – Postrojenja za odsumporavanje, poput onog izgrađenog u TE Kostolac blok B, daju značajan doprinos u snažnoj borbi protiv aero-zagađenja, rekla je danas ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Ona je novinarima, nakon obilaska postojenja sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom vlade Zoranom Mihajlović, rekla da je to postrojenje urađeno po svim evropskim standardima i uz sve potrebne saglasnosti resornog ministarstva.

Navela je da takva postrojenja dovode do ispunjenja planova koji su predviđeni i Nacionalnim planom za smanjenje emisija.

„Ovo je takođe dokaz da se jako borimo protiv aero-zagađenja, ne samo kada su u pitanju stara i velika postrojenja kao što je ovo u Kostolcu“, rekla je Vujović i navela da su u prethodnom periodu raspisani pozivi svim jedinicama lokalne samouprave, na konkurse za zamenu kotlova pravnih i fizičkih lica i za pošumljavnje.

Naglasila je da se nastoji da se paralelno sa tim i problem velikih postrojenja, ali i individualnih ložišta, kao jedan od većih zagađivača, reši do sledeće grejne sezone.

„Do kraja 2022. godine videćemo već prve značcajnije rezultate u mnogim gradovima Srbije“, rekla je Vujović.

Kada je reč o smanjenju aero-zagađenja, ona je istakla Kragujevac, u kome će čitava gradska toplana biti promenjena, zahvaljujući kreditu EBRD-a i da će tako aero-zagađenje u tom gradu biti svedeno na minimum.

„Ovo je tek početak. Uložili smo veliku energiju i sredstva, a vidimo da postoji veliko interesovanje jedinica lokalne samouprave za ovakve i slične projekte, koje sprovodi Ministarstvo“, rekla je Vujović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.