U trendu

Postupak protiv Infostana

Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv Javnog komunalnog preduzeća Infostan iz Beograda u slučaju saradnje sa osiguravajućom kompanijom Đenerali (Generali) osiguranje Srbija, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, taj postupak radi ispitivanja povrede konkurencije iz člana 16. Zakona o zaštiti konkurencije Komisija je pokrenula po službenoj dužnosti.

Ističe se da je zloupotreba dominantnog položaja na tržištu zabranjena, a naročito u slučaju primenjivanja nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, čime se pojedini učesnici na tržištu dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente.

Komisija, kako se dodaje, osnovano pretpostavlja da društvo Infostan poseduje poslovno osetljive informacije o broju korisnika koji ne koriste usluge osiguranja domaćinstva, izlistan kroz sistem objedinjene naplate.

„Koristeći svoje saznanje i položaj, Infostan je omogućio akcionarskom društvu za osiguranje Đenerali osiguranje Srbija, uvid u potencijalno tržište, odnosno pružila informacije o potencijalnim korisnicima koji ne koriste usluge osiguranja, čime je primenilo nejednake uslove poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu, dovodeći u nepovoljniji položaj pojedine učesnike na tržištu u odnosu na konkurente, čime je zloupotrebilo dominanti položaj“, precizira se u saopštenju.

Komisija za zaštitu konkurencije je pozivala sve koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u postupku protiv Infostana da ih dostavi toj komisiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.