U trendu

Potanjin najavio potencijalno spajanje Nornikla i Rusala

MOSKVA – Ruski „kralj nikla“ Vladimir Potanjin, najveći akcionar kompanije Nornikl, izjavio u intervjuu za televiziju RBC da je spreman da razgovara o mogućem spajanju tog rudarskog giganta sa proizvođačem aluminijuma Rusalom zbog sankcija Zapada.

„Danas sam poslao pismo u kojem potvrđujem dogovor da započnemo proces pregovora o spajanju sa Rusalom“, rekao je Potanjin za RBC u intervjuu emitovanom u ponedeljak, prenosi Rojters.

Kompanija Nornikl nije na meti zapadnih sankcija koje su uvedene Moskvi nakon njenog napada na Ukrajinu 24. februara, ali je Velika Britanija prošle nedelje uvela sankcije Potanjinu, koji u Norniklu drži 38 posto akcija.

Potreba za divezifikacijom strukture akcionara, kako bi se odolelo sankcijama, potencijalna potreba za dobijanjem državne podrške za projekte u Rusiji i globalna zelena agenda su neki od razloga za razgovore o spajanju, rekao je Potanjin.

Dodao je da je predlog potekao od uprave Rusala.

Iz Rusala nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

Nornikl je najveći svetski proizvođač paladijuma i rafinisanog nikla, dok je Rusal najveći proizvođač aluminijuma na svetu, ne računajući Kinu.

Potanin (61) je najveći akcionar Nornikla i generalni direktor te kompanije već 10 godina. Rusal trenutno poseduje 26 posto akcija u Norniklu, koje je kupio 2008.

Akcionari Nornikla i Rusala su od tada vodili nekoliko sporova oko upravljanja ovim rudarskim gigantom, obima isplate dividendi i investicija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar