U trendu

Potpisan Memorandum o razumevanju za projekat Beogradski metro

Memorandum o razumevanju za projekat „Beogradski metro“ danas su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali, predstavnici Grada Beograda, francuske grupe „Almstom“, francuske kompanije „Ežis rejl“ (Egis Rail) i kineske „Pauer Čajna“.

Dokument su potpisali direktor JKP „Beogradski metro i voz“ Stanko Kantar, potpredsednik francuske grupe „Almstom“ Filip Delur (Philippe Delleur), generalni direktor u francuskoj kompaniji „Ežis rejl“ Olivier Buvar (Olivier Bouvard) i predstavnik kineske kompanije „Pauer Čajna“ Šje Zidji.

Mali je kazao da postoji veliki broj aktivnosti u pripremi izgradnje metroa koje se ne vide dnevno i naveo da je usvojen plan detaljne regulacije za Makiško polje, gde bi radovi trebalo da počnu do kraja godine.

Na tom mestu će, naveo je Mali, biti izgradjen veliki depo, odakle će krenuti i izgradnja prve linije metroa, koja će ići preko lokacije „Beograd na vodi“, centra grada i Karaburme do Mirijeva, dok će druga linija ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

Mali je istakao da je u proteklom periodu dosta uradjeno na pripremi za početak izgradnje metroa poput prifizibiliti i vizibiliti studije, projekta izgradnje šinskog sistema, plana detaljne regulacije, plana generalne regulacije.

Usaglašeno je i da će Francuzi raditi isporuku vozova i elektromašinskih podsistema, odnosno opremu metroa, a „Pauer Čajna“ gradjevinske radove, odnosno infrastrukturne objekte.

Beogradski metro biće najsavremeniji, potpuno automatizovan, bez mašinovodje, a pri gradnji, koristiće se najsavremenije tunelske mašine – „krtice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.