U trendu

Potpisan memorandum o razvoju nautičkog turizma u Srbiji

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović potpisali su danas Memorandum o razumevanju u oblasti nautičkog turizma u unutrašnjim plovnim putevima kojim će se unaprediti privredni ambijent i podstaći investicije u razvoj turizma i vodnog saobraćaja u Srbiji.

Na taj način povećaće se vidljivost nautičkih potencijala Srbije, a domaćim i inostranim turistima približiće se kulturne znamenitosti i prirodne lepote Srbije, saopštila je Agencija za upravljanje lukama.

„Proizvodi nautičkog/rečnog turizma Srbije su u velikom raskoraku s trenutnim potrebama turističkog tržišta. Nautički turizam jeste razvojna šansa Srbije čiji se veliki potencijal ogleda u mreži rečnih tokova od skoro 1.600 kilometara dužine i Dunavu“, kazala je Matić i dodala da je zbog razvijanja ovih potencijala memorandum značajan za podsticanje investicione aktivnosti.

Istakla je i da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prethodnih šest godina za pristane opredelilo ukupno 327,9 miliona dinara.

Direktor Agencije Vuk Perović naveo je je da će memorandum unaprediti nautički turizam u Srbiji, budući da je njime prepoznat značaj izgradnje i otvaranja novih medjunarodnih putničkih pristaništa i marina.

„Srbija je zemlja velikih nautičkih potencijala i saradnja sa ministarstvom doprineće da ti potencijali budu vidljiviji i dostupniji turistima. U narednom periodu zajednički ćemo intenzivno raditi na planiranju i poboljšanju turističke infrastrukture“, kazao je on.

Kako je dodao, marine i medjunarodna putnička pristaništa su važan segment putničkog vodnog saobraćaja i upotpuniće nautičku ponudu Srbije.

„Aktivnosti Agencije biće usmerene ka planiranju kapitalnih i priroritetnih projekata i njihovoj realizaciji. Uvereni smo da će razmena znanja, iskustva i informacija sa ministarstvom biti od ključnog značaja da se, nakon više decenija, u potpunosti iskoriste turistički potencijali Dunava i Save“, naveo je Perović.

Ocenjeno je i da će izgradnja i otvaranje novih medjunarodnih putničkih pristaništa i marina doprineće razvoju lokalnih samouprava i povećanju ukupnih prihoda od turizma u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.