U trendu

Potpisan ugovor o uklanjanju deponija u opštini Krupanj

KRUPANJ – Opština Krupanj i Slovački neotek institut iz Novog Sada potpisali su danas ugovor o rekultivaciji komunalnih i divljih deponija na teritoriji ove opštine.

Predsednik opštine Ivan Isailovic izjavio je za Tanjug da će prilikom uklanjanja komunalnog otpada, Slovački neotek institut koristiti sopstvenu tehnologiju koja ne ostavlja nikakve posledice po životnu sredinu.

„Imamo tu sreću da više nećemo odlagati smeće na našoj opštini na klasičnim deponijama, pošto uskoro prelazimo na regionalnu deponiju ‘Kalenić’ na Ubu, pa će naša morati da se rekultiviše“, rekao je Isailović.

Naveo je da ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji je Javno komunalno preduzeće „1. maj“ potpisalo sa Ekotek institutom
podrazumeva uništavanje svog komunalnog otpada na teritoriji Krupnja uz upotrebu vodonika.

„Radi se o tehnologiji koja koristi vodonik i ne stvara nikave gasove niti je na bilo koji način opasna. Ostatak iz tog procesa su voda i čvrsta materija, koja se kasnije koristi kao sirovina za pravljenje ivičnjaka za puteve. Čitava tehnologija ne šteti okolini, naprotiv, koristi joj tako što ćemo imati više ivičnjaka a manje smeća“, rekao je Isailović.

On je najavio da opštinu ovaj posao neće koštati ni dinara, jer Slovački ekotek institut koristi Krupanj kao eksperimentalnu lokaciju na kojoj će isprobati sopstvenu tehnologiju razvijenu pre nekoliko godina.

Isailović je najavio mogućnost da ovaj institut u Krupnju otvori pogon za proizvodnju aparata za unistavanje komunalnog otpada u kome bi bilo zaposleno do 30 do 50 radnika.

Dodao je da postoji zainteresovanost da se u ovom gradu slovački institut kasnije otvori pogon i za preradu cvrstih ostataka iz procesa uklanjanja smeća.

Slovački ekotek institut sa sedištem u Novom Sadu deo je slovačke kompanije Sinko grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.