U trendu

Potpisan ugovor za petlju Sopot na istoku Koridora 10

BEOGRAD – Koridori Srbije potpisali su danas sa izvođačem radova Inegral inženjering ugovor o izgrađi petlje Sopot na istočnom kraku Koridora 10, koja će povezati dva regionalna puta u okolini Pirota.

Nakon završetka izgradnje autoputa na istočnom kraku Koridora 10, morala je da bude ukinuta postojeća veza državnih puteva Knjaževac-Temska-Dimitrovgrad i Niš-Pirot, saopštili su Koridori.

Koridori Srbije su, uvažavajući zahteve meštana 17 sela iz okoline Pirota i te lokalne samouprave, izradili projektnu dokumentaciju, obezbedili sredstva iz ušteda u okviru zajma Evropske banke za obnovu i razvoj i sproveli javnu nabavku za izgradnju veze navedenih državnih puteva, na istom mestu posle izgradnje autoputa između njih.

Izgradnjom petlje Sopot rasterećuje se zona petlje Pirot Zapad, jer će deo lokalnog i tranzitnog saobraćaja koristiti tu vezu.

Kako je navedeno, pored prednosti za lokalno stanovništvo, zbog pristupa imanjima sa leve strane Nišave, ostvaruje se najkraća i najbrža veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom Temska, Knjaževcem, daje se podsticaj razvoju turizma i opštem napretku staroplaninskih sela i gravitirajućih delova Istočne Srbije.

Projektna dokumentacija predviđa izgradnju dve trokrake raskrsnice sa denivelisanom saobraćajnicom koja se preko nadvožnjaka ukršta sa autoputem E80.

Dužina natputnjaka je 104,9 metara, dužina saobraćajne veze je 362 metra.

Vrednost radova je 2,17 miliona evra, a rok za završetak radova je godinu dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)