U trendu

Potpisan ugovor za regionalne centre za upravljanje otpadom

BEOGRAD – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i potpredsednik Evropske banke za ovnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju potpisali su danas sa direktorima lokalnih javnih komunalnih preduzeća ugovore za izgradnju savremenih regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom Sremskoj Mitrovici i Pirotu.
Potpisivanju ugovora s direktorima preduzeća „Regionalna deponija Pirot“ Nebojšom Ivanovim i „Regionalna deponija Srem-Mačva“ Radetom Živkovićem, prisustvovao je direktor regionalne kancelarije Francuske agencije za razvoj (AFD) za Zapadni Balkan Dominik Otberg, te gradonačelnici Sremske Mitrovice i Pirota Svetlana Milovanović i Vladan Vasić.

Vrednost danas potpisanih ugovora je 25 miliona evra, a čitavog Projekta upravljanja čvrstim otpadom je 150 miliona evra i on bi trebalo da pokrije potrebe odlaganja i obrade otpada 50 lokalnih samouprava u Srbiji.

Projekat se finansira kreditom za koji su EBRD i AFD dali po 75 miliona evra.

Do sada su potpisani ugovori za četiri regionalna centra u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru, odnosno sa današnjim ugovorima za centre u Pirotu i Sremskoj Mitrovici gradiće se ukupno šest regionalnih centara za upravljanje otpadom.

„Upravljanje čvrstim otpadom u Srbiji je jedan od najvećih ekoloških problema. Vlada Srbije je izuzetno posvećena ovom problemu, a zahvaljujući ovim projektima rešićemo taj problem u 50 opština u Srbiji“, izjavila je ministarka Vujović.

Dodala je da je u toku pripremanje tenderske dokumentacije radi izbora izvođača radova, što se, kako kaže, radi maksimalno brzo zahvljajujući podršci evropskih partnera.

Vujovićeva je navela da su koristi višestruke, pre svega u oblasti zaštite životne sredine i povećanja kvaliteta života građana.

„Isto tako ćemo povećati procenat reciklaže u Srbiji kako bi poštovali principe cirkularne ekonomije i ispunjavali obaveze iz zelene agende kojoj smo izuzetno posvećeni kao Vlada“, naglasila je ministarka ekologije.

Dodala je da izgradnja regionalnih centara govori o ozbiljnosti Vlade u nameri da izgradi zelene infrastrukturu i da su ovakvi projekti od kapitalnog značaja.

Vujovićeva je zahvalila EBRD-u za pomoć u poslu zamene kotlova u kragujevačkoj toplani koji je realizovan u rekordno kratkom roku.

Ministarka je istakla da Vlada Srbije ulaže napore kako bi što pre promenila ekološku sliku Srbije nabolje zarad zdravije i čistije budućnosti zemlje.

Otberg je ocenio da će zajednička investicija AFD-a i EBRD-a doneti konkretne rezutate u smislu boljeg upravljanja otpadom i boljeg života građana i životne sredine.

„Ovaj projekat plod je višegodišnjeg nagažovanja Francuske agencije za razvoj koja podržava Srbiju u postizanju ključnih reformi koje se odnose na održivi zeleni razvoj. U sklopu ove inicijative, nastavićemo da investiramo veoma intenzivno narednih godina u ključne projekte u Srbiji i regionu“, rekao je regionalni direktor AFD-a.

Direktor regionalne kancelarije EBRD-a Piju naveo je da će potpisani ugovori značajno poboljšati standarde upravljanja otpadom.

„Zahvalio bih ministarki Vujović zbog posvećenosti koju pokazuje na rešavanju problema nedostatka infrastrukture za upravljanje otpadom, koji je jedan od najvećih izazova države u sektoru zaštite životne sredine i ima uticaj na kvalitet života ljudi i ekonomsku konkurentnost“, rekao je Piju.

Najavio je da će EBRD finansirati projekte iz oblasti zaštite životne sredine u javnom i privatnom sektoru i najavio da će sutra posetiti Vinču gde banka ima nameru da finansira projekat javno-privatnog partnerstva.

Piju je pohvalio efikasnost s kojom se rešava problem zagađenja vazduha u Kragujevcu kroz zamenu kotlova za daljinsko grejanje i ocenio da bi bilo sjajno kada bi se na ovaj način radilo i u ostalih 36 zemalja u kojima EBRD vodi slične projekte.

Piju je naglasio da rešavanje problema otpada nije samo stvar investicija, već i promene svesti građana, koji treba da nauče da proizvode manje smeća i prilagode se cirkularnoj ekonomiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.