U trendu

Potpisana infrastrukturna Kvadrilaterala, železnica adut

ISTANBUL – Srbija, Turska, Mađarska i Bugarska dogovorile su danas u Istanbulu formiranje Kvadriteralnog ministarskog koordinacijskog saveta, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministar Tomislav Momirović i njegove kolege iz tri zemlje potpisali su dokument koji u fokus stavlja dalji razvoj železničkog saobraćaja u regionu.

Navodi se da će železnicu razvijati zajedničkim infrastrukurnim projektima, olakšavanjem graničnih procedura, razmenom znanja i iskustava.

“ Po prvi put sa kolegama iz Mađarske, Bugarske i Turske smo napravili sastanak u formi kvadrilaterale kako bi napravili savet koji će pratiti sve investicije u infrastrukturi, pre svega u železničkoj“, izjavio je Momirović.

Naglasio je da je kolegama preneo da Vlada Srbije trenutno investira u 10 auto – puteva, i da ne odustajemo ni od jednog projekta, kao i da se najveći gradovi Srbije povezuju najkvalitetnijom železničkom infrastrukturom sa najbržim vozovima.

„Radimo u okolnostima kada u Evropi besni rat, a mi moramo da obezbedimo održivo snabdevanje i održivu potrošnju energenata za naše stanovništvo. Mi i naše komšije ne smemo da dopustimo da budemo gubitnici u ovim vrlo izazovnim okolnostima za Evropu“, poručio je on.

Ocenio je da je povezivanje način da se Evropi pokaže da uz liderstvo Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, Srbija još jednom može da odgovori izazovima.

„Kako smo uspeli da uspostavimo standarde u borbi protiv korona krize, tako ćemo uspeti da pobedimo i ove izazove“, poručio je on.

Kvadrilateralni ministarski koordinacijski savet će biti na vrhu Radne grupe za železnice, a planirano je formiranje i više tehničkih grupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar