U trendu

Potpisani aneksi za početak projekta „Čista Srbija“

BEOGRAD – U Beogradu su danas potpisani aneksi ugovora za početak projekta „Čista Srbija“ u prvih 16 lokacija širom Srbije gde će se graditi kanalizaciona infrastruktura.

Anekse vredne 336 miliona evra u Palati Srbija potpisali su predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineske kompanije CRBC koja je investitor i prvih 16 lokacija gde će se projektovati i početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da će biti izgrađeno 26 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže na ukupno 16 lokacija u 14 opština i gradova.

Istakao je da je plan Vlade Srbije da se u narednih pet godina izgradi komunalna infrastruktura u više od 80 odsto lokalnih samouprava u našoj zemlji.

„Želimo da investiramo četiri milijarde evra u komunalnu infrastrukturu, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i time našu zemlju ostavimo značajno čistijom narednim generacijama“, rekao je Momirović.

Naveo je da Srbija nikada nije imala ovakvu ekonomsku snagu kakvu ima od 2014. godine, kada je na čelo vlade došao sadašnji predsednik Aleksandar Vučić i sproveo fiskalnu konsolidaciju.

„Ovi projekti su njegova lična inicijativa koju moramo da sprovedemo. Ovi aneksi targetiraju lokalne samouprave od Novog Sada, Novog Bečeja, Obrenovca, Lazarevca, Mionice, Kučeva, Svrljiga…, a u perspektivi želimo da uključimo i Novi Pazar, Tutin i još mnogo drugih lokalnih samouprava kako bismo obezbedili da na celoj teritoriji Srbije imamo komunalnu infrastrukturu po najvišim evropskim standardima“, rekao je Momirović.

Naveo je da po modelu međudržavnog sporazuma Kinezi obezbeđuju finansiranje i izvođenje radova, te podsetio da je to ugovor koji je ranije potpisan, a da su sada potpisani aneksi.

Pojasnio je da je pet godina rok da se ceo projekat završi, a 36 meseci po lokalnim samoupravama, od kada počnu radovi.

„Ove lokalne samouprave su prve uspele da urade projekte i zato od njih krećemo. Očekujemo da u septembru krenu i fizički radovi“, dodao je Momirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ovo veliki kapitalni projekat za Srbiju.

„Od danas kreće revolucija u našoj zemlji u pogledu komunalne infrastrukture“, istakao je Vučević i dodao da je Srbija na putu da bude čista, zelenija, zdravija i bolje mesto za život.

Naveo je da Novi Sad ovim aneksom ugovora dobija investicije vredne skoro tri milijarde dinara.

„Rešićemo problem kanalizacione mreže, uraditi rekonstrukciju na Limanu 1 i Limanu 2. Takdoje, rešićemo kanalizaciju na najstarijem delu Novog Sada, Podbari“, rekao je Vučević i dodao da će konačno naseljena mesta Kisač i Čenej dobiti kompletnu kanalizaciju, s tim što će Čenej dobiti i prečistač.

Prvih 16 lokacija gde će se početi s izvođenjem radova na izgradnji komunalne (kanalizacione) infrastrukture su Varvarin, Knić, Banja Vrujci, Krupanj, Lajkovac, Mionica, Kučevo, Svrljig, Kladovo, Lazarevac, Veliki Crljeni, Obrenovac, Vranje, Novi Bečej, Novi Sad, Kragujevac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.