U trendu

Potreban još bolji poreski sistem

Poboljšanje položaja u Izveštaju o uslovima poslovanja dobro je za promociju Srbije, a da bi još napredovala treba da radi na unapređenju poreskog sistema, izdavanja građevinskih dozvola i unapređenja stečajnog postupka, izjavio je danas regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Zapadni Balkan Tomas Lubek (Thomas Lubeck). 

„Srbija je načinila napredak u pokazateljima plaćanja poreza i izdavanja građevinskih dozvola. To su oblasti u kojima je bila znatno iza mnogih zemalja regiona, ali i u svetu. Načinjen je veliki napredak, od čega je veliki deo zabeležen ovogodišnjim izveštajem, ali deo napora vlade nije zabeležen ove godine, već će biti sledeće“, rekao je Lubek u intervjuu za Betu.

Značajan razlog poboljšanja i metodološka promena u izradi izveštaja što je bilo „gratis“, objasnio je regionalni menadžer IFC, članice Grupe svetske banke, koji ima veliki udeo u izradi Izveštaja o uslovima poslovanja (Doing Business).

„Gledajući striktno u pogledu ranga, vlada treba da da nastavi da se fokusira na pojednostavljenje izdavanja dozvola jer je Srbija u tom pogledu i dalje na 143 mestu, i na plaćanje taksi“, naveo je on, dodajući da preduzeća i dalje moraju da plaćaju 42 različite takse, na šta potroše preko 244 sati godišnje.

Pored toga, potrebno je raditi i na režimima nelikvidnosti i stečaja, preporučio je Lubek, napominjući da Srbija ima veliki problem sa nenaplativim kreditima.

„U bankarskom sistemu u Srbiji trenutno do 20 odsto zajmova čine takozvani loši, nenaplativi krediti (NPL). To je opterećenje za profitabilnost, ali i za sposobnost banaka da pozajmljuju, daju nove kredite kompanijama i ljudima kojima je to potrebno“, naveo je on.

Dodao je da bi vlada i pravosuđe trebalo da poboljšaju okvir za stečaj i unaprede primenu dobrovoljnog restrukturiranja, gde se poverilac i dužnik mogu zajedno dogovoriti o načinu restrukturiranja.

Kako je naveo, IFC ima i projekat tehničke podrške za obuku sudija i stečajnih upravnika za primenu zakona.

Lubek je ocenio da je osnivanje radne grupe za poboljšanje ranga u Izveštaju o uslovima poslovanja bilo pozitivan korak, uprkos ograničenjima izveštaja koji ne obuhvata neke značajne oblasti poput korupcije i markoekonomske situacije.Na pitanje o uticaju izveštaja na investicije i zaposlenost, naveo je da nema izričite podatke, ali da je izveštaj jedna od stvari koje investitori gledaju, i da je to dobro za marketing.

„IFC je deo grupe Svetske banke koji radi sa privatnim sektorom. Radimo u Srbiji od 2001. i za to vreme smo obezbedili preko dve milijarde dolara finansiranja privatnom sektoru u Srbiji. Planiramo još poslova ovde, ohrabreni smo otvorenošću i reformama da se poboljša situacija za privatno poslovanje“, rekao je Lubek.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.