U trendu

Potrebne promene u privlačenju investitora na Zapadni Balkan

BEOGRAD – Potrebne su promene u politici privlačenja stranih investicija na Zapadnom Balkanu (ZB), jer niske plate i porezi nemaju više glavnu ulogu pri donošenju odluke za investiranje, već su ključne funkcionalne institucije, kvalifikovana radna snaga i dobra infrastruktura, zaključci su studije „Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih direktnih investicija u post-kovid periodu“.

Na panelu u Privrednoj komori Srbije (PKS), u organizaciji Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), autori studije i predstavnici domaće i regionalne privrede, ukazali su na potrebu da se u narednom periodu povećaju državna ulaganja u obrazovanje, sa većim fokusom na tehnološke nauke, praktičnije stručno obrazovanje i poboljšanje transportne infrastrukture, saopštila je PKS.
Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je istakao da svi ekonomski indikatori ukazuju na to, da se u naredne dve do tri godine očekuje rast investicionih aktivnosti i ekonomska stabilnost šest ekonomija ZB.

„Zapadni Balkan predstavlja idealnu destinaciju za investitore koji nameravaju da promene lance snabdevanja nakon pandemije kovida-19 i proizvodnju presele sa udaljenih destinacija bliže evropskom tržištu. Pozitivan uticaj novih investicija će biti bolje iskorišćen samo uz unapređenje efikasnosti institucija, obrazovanja i poboljšanje transportne infrastrukture“, ukazao je on.

Rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum PKS Marko Mandić je naveo da je studija koju je izradio Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, potvrdila je da se mora dodatno ubrzati stvaranje zajedničkog tržišta ZB i obezbediti potpuna sloboda protoka robe, usluga, ljudi i kapitala.
Prema rečima generalnog sekretara KIF ZB6, Tatjane Šterjove Duškovske, primarna aktivnost svih regionalnih privrednih komora, koje okupljaju 350.000 preduzeća, i dalje će biti promocija ZB kao jedinstvene investicione destinacije i to kroz rad na digitalizaciji poslovanja, povezivanju kompanija i uklanjanju poslovnih barijera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.