U trendu

Potvrđen ptičiji grip kod uginulih labudova u Hrvatskoj

ZAGREB – Hrvatski veterinarski institut potvrdio je ptičiji grip podtip H5N1 kod uginulih labudova u Sisacko-moslavackoj županiji, a dodatnom dijagnostikom biće utvrđeno da li je reč visoko ili nisko patogenom gripu, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

U saopštnju se navodi da je Institut testirano sedam leševa crvenokljunih labudova s podrucja Parka prirode Lonjsko polje na podrucju Sisacko- moslavacke županije, a da je pozitivan rezultat na virus Influence ptica podtipa H5N1, utvrden 17. novembra kod svih sedam lešina, prenosi Hina.

Ministarstvo poljoprivrede napominje da su tokom ove godine mnoge evropske zemlje u populaciji i divljih ptica i domaće peradi već utvrdile prisustvo uzročnika visoko patogene influence ptica podtipa H5N1.

U saopštenju se podseća da su zbog toga na podrucju Hrvatske već na snazi mere sprečavanja pojave i širenja influence ptica.

To, kako se dodaje, uključuje obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima tako da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama.

Propisano je i obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom na to da patke i guske najcešce ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.