U trendu

Poverenica: Dvogodišnja pandemija i rat u Ukrajini drastično izmenili tržište rada

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da su dvogodišnja pandemija korona virusa i novonastala kriza usled rata u Ukrajini drastično izmenili tržište rada, dovele u pitanje opstanak čitavih privrednih grana i ugrozili mnoga radna mesta u celom svetu.

Kako se navodi u saopštenju njene kancelarije, Janković je po završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu istakla da bez obzira na sve teškoće, prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana.

Prema njenim rečima, četvrtina pritužbi prošle godine se odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, navodeći da to vidi kao pozitivnu stvar i spremnost gradjana da prijavljuju diskriminaciju, kao i još jedan znak da je neophodno što pre unaprediti pravni okvir u oblasti rada.

Kada je u pitanju unapredjenje položaja žena u ruralnim područjima, Janković je naglasila da je sticanje novih znanja i veština najznačajnije za ostvarivanje, kako ekonomske nezavisnosti, kao osnovnog uslova za poboljšanje kvaliteta života, tako i smanjenje rizika od diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Poverenica je istakla da će obuka za digitalni marketing i bolje plasiranje proizvoda na tržištu, kao i edukacija žena iz ruralnih područja na polju ekologije i održivog razvoja stvoriti za njih novu razvojnu šansu i otvoriti prostor održive, zelene poljoprivrede na malim gazdinstvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar