U trendu

Povezivanje ključno za privredni rast regiona

TREBINJE – Regionalna saradnja, umrežavanje, novi poslovi i investicije i edukacija kadrova su ključni su za privredni rast i razvoj, ali i efikasan odgovor na izazove globalne krize, poručeno je sa skupa privrednika regiona održanog u Trebinju.

Privredna komora Srbije saopštila je da se na 7. Međunarodnom forumu o saradnji razgovaralo o kreiranju turističke ponude regiona, mogućnostima infrastrukturnih i drugih ulaganja, većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i razvoju slobodnih zona.

Navode da učestvovalo više od 200 privrednika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, regiona, EU, Kanade i Amerike.

PKS navodi da je organizovala u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN) preko 120 biznis tu biznis sastanaka privrednika, najviše iz sektora turizma, energetike, i IT.

Rukovodilac Centra za EU integracije PKS Jovana Stanojević izjavila je da je Forum bio prilika da se naše kompanije povežu sa firmama kako iz regiona Zapadnog Balkana, tako iz EU i celoga sveta, te ojačaju svoje biznise i unaprede poslovanje.

PKS navodi da je u proteklih 14 godina usluge EEN koristilo više od 18.000 domaćih malih i srednjih preduzeća a da je preko 6.000 srpskih kompanija učestvovalo na bilateralnim sastancima i kompanijskim misijama.

Ističu da je EEN Srbija konzorcijum organizovao preko 9.500 međunarodnih poslovnih sastanaka.

„Očekujemo da do kraja godine Srbija potpiše sporazum i uđe u Single market program, iz koga se finansira i EEN mreža, što će omogućiti nastavak podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima“, najavila je ona.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije seketar Udruženja za energetiku PKS Ljubinko Savić istakao je da su oni glavni mehanizam za dostizanje ciljeva karbonske neuralnosti zemalja regiona.

Dodao je da su OIE i odgovor na cene energenata i izrazio očekivanje da će ulaganja u energetici do 2030. biti usmerena upravo u ovaj sektor.

Organizatori Foruma su Razvojne agencije Republike Srpske i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar