Povisica dobrodosla, usklađivanje da bude dva puta godisnje

BEOGRAD – U penzionerskim udruženjima ocenjuju da su novembarska i povišica koja im sledi u januaru – od ukupno 20,8 odsto dobrodošle, kao i najavljena promena švajcarske formule za usklađivanja penzija, s tim što smatraju da bi penzije ubuduće trebalo usklađivati dva puta godišnje.

Ističu, takođe, da bi valjalo posebno zaštititi penzionere sa najnižim primanjima, koji trpe najveći udar inflacije.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić za Tanjug kaže da je povećanje penzija dobrodošlo i da stvara osećaj zadovoljstva kod penzionerske populacije, pogotovo što se događa u turbulentnim vremenima sa visokom inflacijom.

„Odluka o povišici je dobar potez države. O tome su reprezentativne penzionerske organizacije letos razgovarale sa premijerkom i nadležznim ministrima, tako da su naši predlozi u značajnoj meri i usvojeni“, ističe on.

Kada je reč o predloženim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je Vlada Srbije usvojila i nalaze se u parlamentu, a tiču se budućeg usklađivanja penzija, Savić kaže da penzioneri ove izmene pozdravljaju.

„Njihova suština je u tome da će se indeksacija penzija od 2023. godine raditi u skladu sa bruto društvenim proizvodom, pri čemu su predviđena tri modaliteta“, kaže on.

Prvi predviđa da ako izdvajanja za penzije budu manja od 10 odsto BDP, da se one usklađuju samo sa prosečnom neto platom, drugi ako izdvajanja budu između 10 i 10,5 odsto da se penzije uklađuju kao i sada, tj. sa zbirom polovine procenta inflacije i polovine procenta rasta neto plate, a treći da ako izdvajanje premaši 10,5 odsto BDP da se penzije usklađuju sa inflacijom.

Da bi ove izmene imale pravi efekat po penzionere Savez penzionera Srbije će, prema rečima predsednika ove penzionerske organizacije, tražiti da se usklađivanje penzija radi dva puta godišnje, kako bi se sprečilo negativno dejstvo inflacije.

Sa ovim predlogom se slažu i u Udruženju sindikata penzionera Srbije.

Milan Grujić, predsednik ovog udruženja za Tanjug kaže da bi se na taj način sprečilo da čekanje od godinu dana obezvredi povišicu.

Udruženje sindikata penzionera Srbije smatra da je ključno da se obezbedi da prosečna penzija ne bude manja od 50 odsto prosečne plate.

„Sada je taj odnos pao na 42 odsto i trebalo bi naći način da se to popravi, a takođe i da se nađe neki zaštitni mehanizam koji bi zaštitio penzionere sa najnižim primanjima. Naročito je kritična grupacija penzionera, njih oko 800.000 koji primaju do 25.000 dinara mesečno“, kaže Grujić.

Dodaje da bi rešenjima ovih problema trebalo da se bavi komisija koja je osnovana letos između ministarstava rada i finansija i predstavnika reprezentativnih udruženja penzionera i da je neophodno rešenja doneti što pre.

Ovo zato, jer je, kako kaže, eksplozija cena, posebno hrane i energenata, najveći udar izazvala upravo kod penzionera sa najmanjim primanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.