U trendu

Povlačenje američkih akcija nakon svedočenja predsednika Fed-a

NJUJORK – Američke akcije su se povukle, a referentne stope prinosa na državne obveznice trenutno fluktuiraju, dok je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel pred Kongresom počeo polugodišnje svedočenje o monetarnoj politici.

Sva tri glavna indeksa američkih akcija bila su usporena na početku trgovanja, pre nego što su objavljene Pauelove beleške dok se pripremao da svedoči pred Senatskim bankarskim komitetom, prenosi Rojters.

U međuvrememu, naglo su pali prinosi na državne obveznice, nakon što predsednik Fed-a naglasio da investitori podstiču špekulacije na berzi, nakon što je centralana banka podigla kamatne stope, kako bi učesnike zadržala duže nego što su to oni planirali.

Kako on navodi, ciljana inflacija je i dalje visoka, a tržište i Fed će se fokusirati da ublaži inflaciju i svede je na dva odsto.

Evropske akcije nastavile su da gube vrednost nakon Paulovog govora.

Dolar je ojačao u odnosu na ostale valute, kao što je Pauel nagovestio i da će Fed zadržati kurs kako bi obuzdali inflaciju.

Cene nafte su nastavile da padaju zbog smanjenja potražnje.

Američka sirova nafta je oslabila 1,37 odsto, na 79,36 dolara za barel, kao što je i cena zlata pala za 1,4 odsto, na 1.821 dolara po unci (1 unca = 28,35 grama).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar