U trendu

Povoljni podsticaji za mala poljoprivredna gazdinstva

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u saradnji sa Svetskom bankom započelo realizaciju „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ cija je svrha finansijska podrška malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima.

Projekat će trajati tri godine sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, od čega će tokom ove godine kroz podsticaje biti dodeljeno 20 miliona dolara, navodi se u saopštenju.

Prvi javni poziv za dodelu sredstava upravo je raspisan, a do kraja godine će biti još dva poziva u julu i oktobru.

Ministarstvo podseća da je ministar Branislav Nedimović ranije najavio kako će polovinu subvencije činiti bespovratna sredstva, 40 procenata iznosa će biti kredit poslovnih banaka koje učestvuju u projektu, a 10 odsto će biti učešće koje obezbeđuju korisnici sredstava.

Gazdinstva koja zadovolje uslove konkursa moći će da dobiju 10.000 do 20.000 evra, dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra, s tim da se novac dobija avansno.

„Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ namenjen je podršci razvoja poljoprivrednih gazdinstava i preduzeća čiji projekti imaju perspektivu, a posebna pažnja biće posvećena primeni novih tehnologija i održivom pristupu životnoj sredini, navodi Ministarstvo.

Planirano je da prilikom dodele sredstava prednost imaju žene, mladi poljoprivrednici i oni koji rade u nerazvijenim opštinama, kao i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali nedovoljan kapacitet da bi mogli da konkurišu za sredstva iz IPARD fondova EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.