U trendu

Povrće i voće bez ostataka pesticida i u našim radnjama

BEOGRAD – Specijalne sorte lubenica i dinja, koje se mogu naći u Maxi supermarketima širom zemlje, prvi su artikli u Srbiji sa zvaničnim sertifikatom i žigom garancije „Bez ostataka pesticida“, rečeno je na današnjem panelu na Poljoprivednom fakultetu u Zemunu.

Ova inovacija na tržištu rezultat je dugogodišnje saradnje kompanije Delez Srbija i Poljoprivrednog fakulteta i strategije kompanije u oblasti zdravije ishrane, a specijalne sorte lubenica i dinja, koje dolaze iz Ašanje sa poljoprivrednog gazdinstva Gorana Blanuše, prvi su u nizu artikala bez ostataka pesticida koji će se u narednom periodu naći na rafovima ovog trgovinskog lanca.

Panelisti su predstavili nove tehničko-tehnološke mere primenjene u ovom proizvodnom procesu, koje su dovele do eliminacije ostataka pesticida u voću, sa akcentom na važnost stroge kontrole kvaliteta i bezbednosti hrane i to u svim segmentima, od uzgoja, preko distribucije i skladištenja, do pozicioniranja u prodavnicama.

Šef katedre za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane Poljoprivrednog fakulteta Ilija Đekić, istakao je da je ovaj fakultet kao vodeća naučna ustanova u Srbiji u oblasti proizvodnje hrane ponudila domaćoj industriji hrane inovativan pristup upravljanja bezbednošću hrane.

„Koncept ‘Bez ostataka pesticida’ je pristup koji podrazumeva proveru dobre poljoprivredne prakse kod primarnih proizvođača zajedno sa laboratorijskim analizama čiji je cilj da potvrde da proizvodi ne sadrže ostatke pesticida. Na taj način, fakultet kao nepristrasna ustanova omogućava poljoprivrednim proizvođačima da ako zadovolje stroge kriterijume dobiju sertifikat i postanu nosioci žiga garancije ‘Bez ostataka pesticida'“, objasnio je Đekić.

Rečeno je da su saradnja sa domaćim gazdinstvima, sveobuhvatan proces kontrole od polja do trpeze kao i stalne inovacije, aktivnosti u koje Delez Srbija kontinuirano ulaže kako bi do kupaca stigli provereni i kvalitetni sveži proizvodi.

Kompanija je kao strateški cilj postavila redukciju upotrebe i količine pesticida u voću i povrću, te je kroz saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom razvila inovativni koncept „Bez ostataka pesticida“ a on kao rezultat spoja nauke i privrede obuhvata primenu novih tehnologija u proizvodnji voća i povrća kojim se obezbeđuju proizvodi bez ostataka pesticida.

Rukovodilac kvaliteta i integriteta proizvoda kompanije Delez Srbija Nemanja Nenić je naveo da se ova kompanija kao lider na tržištu trudi da stalno prevazilazi očekivanja svojih kupaca koji su navikli da u okviru Maxi pijace uvek mogu da pronađu proveren i kvalitetan svež asortiman. „Svesni odgovornosti koju imamo stalno ulažemo napore da na tržištu budemo kreatori dobre prakse i obezbedimo zdravije voće i povrće visokog kvaliteta. To je, pre svega, rezultat dugogodišnjeg rada i partnerstava sa lokalnim proizvođačima ali i kontinuiranog ulaganja u inovacije u saradnji sa brojnim stručnjacima i akreditovanim institucijama“, rekao je on.

Dodao je da je jedna od njih „Bez ostataka pesticida“, koncept kojim je omogućeno da u prodavnicama ove kompanije može pronaći voće bez ostataka pesticida.

Prema njegovim rečima koncept je za sada primenjen u proizvodnji lubenica i dinja sa lokalnog gazdinstva Blanuša a krajnji cilj je obezbeđivanje širokog asortimana voća i povrća bez ostataka pesticida, gde god način uzgoja i proizvodnje to omogućavaju.

Gazdinstvo Blanuša iz sremskog sela Ašanja jedno je od 200 domaćih proizvođača voća i povrća koji partnerski sarađuju sa Delezom i čiji se proizvodi nalaze na pijacama Maxi supermarketa.

Ovo gazdinstvo, kako je rečeno na panelu, najveći je proizvođač lubenica na Balkanu, a na imanju se uzgajaju specijalne sorte lubenica, besemena, sa narandžastim, zatim žutim srcem, kao i žuta sa žutim srcem, a takođe i dinja i to kraljevska, limun i bela.

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koju je razvio Poljoprivredni fakultet i primenjenoj u procesu njihove proizvodnje, ove sorte su prvi artikli koji nose sertifikat i žig garancije „Bez ostataka pesticida“.

Goran Blanuša je naglasio da mu je bila velika čast da bude učesnik u ovom pionirskom poduhvatu na našem tržištu.

„Sa Delezom sarađujem godinama i do sada smo zajedno napredovali i rasli u svim segmentima, tako da nisam imao nikakvu dilemu kada su me pozvali da budem prvi koji će na svom gazdinstvu uzgajati sorte po novoj tehnologiji koja omogućava da finalni proizvodi budu bez ostatka pesticida“, rekao je Blanuša.
Partnerski odnos sa lokalnim dobavljačima i pružanje kupcima širokog asortimana domaćeg voća i povrća sa najboljih lokalnih farmi, strateški su model poslovanja Deleza Srbija, koji zajedno sa više od 200 proizvođača voća i povrća u Srbiji stalno podiže nivo kvaliteta i unapređuje asortiman u svojim prodavnicama.

Sa lokalnim dobavljačima se stalno radi na unapređenju procesa proizvodnje, kvaliteta i bezbednosti proizvoda kroz konsalting, obuke i podršku dobavljačima kako bi zajednički nastavili sa unapređenjem kvaliteta proizvoda i nivoa usluga.

Tako je primenom novih inovativnih tehnologija u procesu proizvodnje kao i postavljanjem standarda u kontroli pesticida, Delez Srbija nastavila sa kontinuiranim unapređenjem asortimana po merilima modernog kupca i poverenjem koje gradi duže od 20 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.