U trendu

Požeška Budimka u pohodu na inostrana tržišta

POŽEGA – Prehrambena industrija Budimka iz Požege je u 2021. otkupila 15.000 tona voća i 7.500 tona povrća, kao i proizvela i plasirala 9,5 miliona pakovanja džema, sokova i zimnice, kažu u fabrici i dodaju da planiraju u 2022. da osvoje još desetak novih inostranih tržišta.

„Godinu završavamo sa zaista pozitivnom rezultatima, bitno nam je konstantno prisustvo na novim tržistima i razrada novih artikala, a cilj je da u 2022. godini dobijemo desetak novih tržista u Evropi i svetu, kaže za Tanjug generalni direktor Budimke Aleksandar Marković.

Budimka je osnovana pre više od sedam decenija, a posle neuspele privatizacije i nekoliko godina stečaja prešla je u vlasništvo ITN Group iz Kosjerića i otpočela proizvodnju 12. juna 2020. godine.

U njenu modernizaciju uloženo je pet miliona evra, a sačuvane su stare recepture i pojedina stara amblaža poput tetrapaka i limenih kantica.

Jelena Kalinić, rukovodilac internacionalne prodaje Budimke, navodi da je zadržan osnovni asortiman, ali je obogaćen dodatnim, na primer, ekstra džemovima sa 70 odsto voća, dzemovima sa manjim procentom kalorija i dzemovima bez šećera.

„Ceo asortiman je interesantan u Srbiji, ali veliki segment našeg razvoja je istraživanje tržista. Region voli slatka, dok sever i zapad Evrope teži proizvodima bez šećera. Otvorili smo tržište Indije i završavamo ugovor sa Izraelom, a vrlo su nam
interesantna i udaljena tržišta kao Japan, Amerika i Australija“, navodi Kalinićeva.

Stara Budimka je bila i zamajac razvoja požeškog kraja i svojevrstan brend. Nekada je zapošljavala i do 800 radnika, a danas ima 106 radnika, mladih ljudi i starih stručnjaka koji su u njoj nekada radili.

„Radila sam ceo život u Budimci od 1984. do 2015. godine i sad sam tu, a znači mi da još malo godina premostim do penzije. Tu smo i mladim ljudima da prenesemo znanje. Mnogo znači za sve zbog zapošljavanja našeg kraja koji je poljoprivredni “, kaže Rada Lučić.

Andrijana Filiipović je jedna od radnica kojoj je ovo prvo zaposlenje, a za godinu i po dana je, kaže, stekla ogromno iskustvo.

„Vrlo sam zadovoljna, stvorila sam radne navike i dosta su mi pomogli stariji radnici, danas već znam da radim na svim mašinama“, priča Filipovićeva.

Direktor Marković navodi da je deficit radne snage i da će možda morati da pribegnu animiranju radnika iz inostranstva, dok ne stasaju generacije iz Poljoprivredne škole iz Požege s kojom je Budimka napravila ugovor o dualnom obrazovanju kako bi prehrambeni tehničari i operateri na prehrambenim mašinama ovde dobili zaposlenje.

„Imamo 20 sezonskih radnika za koje se nadam da ćemo u 2022. godini zaposliti, a potrebeno nam je barem još tridesetak radnika sa kojima bi podigli proizvodnju do 25 odsto“, navodi Marković.

Kaže da je planirano u 2022. godini proširenje asortimana i da proizvodnja i plasman bude 15 miliona jedinica.

Budimku očekuje i novi ciklus ulaganja u proizvodne linije vredan pet miliona evra u okviru koga će biti obnovljen i rekonstruisan proizvodni pogon koncentrata i pogon za proizvodnju kiselog asortimana.

U okviru ITN grupe koja je vlasnik Budimke je i ITN Eko Povlen iz Kosjerića, preduzeće koje je kupljeno 2006. godine i ima 130 radnike i bavi se preradom, pakovanjem i distribucijom zamrznutog voća i godišnje izveze oko 10.000 tona zamrznutog voća u sitnom pakovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar