U trendu

Prednosti PU transparentnost, jednostavnost i „Vaš poreznik“

BEOGRAD – Prema istraživanju IPSOS-a, preko polovine preduzeća navodi da je srpska Poreska uprava transparentna u rešavanju poreskih pitanja a 59 procenata anketiranih ocenjuje kao vrlo dobru ili odličnu jednostavnost procedura obračunavanja poreza i podnošenja prijava, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Kao jedan od rezultata istraživanja IPSOS-a navodi se da se isti trend registruje i kada je u pitanju obračun PDV-a, poreza na dobit i procedure podnošenja poreskih prijava.

Istraživanje zadovoljstva poreskih obveznika uslugama zaposlenih u poreskoj administracije IPSOS je sproveo u okviru saradnje s Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) a intervjuisan je reprezentativni uzorak od 555 preduzeća koja imaju do 100 radnika.

Zaključak istraživanje je i da preduzeća koja su koristila usluge posebnih šaltera „Vaš poreznik“ jasno ističu zadovoljstvo pruženim uslugama.

Ističe se da je udeo preduzeća koja su vrlo zadovoljna ličnim kontaktom sa službenicima Poreske uprave 89 procenata anektiranih i da je u porastu

„Uočen je veliki prostor za promociju ove vrste usluge koju pruža Poreska uprava, kako bi se značajno povećao broj korisnika jer su se pokazale kao efikasne za pružanje informacija i rešavanje eventualnih dilema poreskih obveznika“, navodi ta uprava.

Rezultati istraživanja su pokazali da većina korisnika pružene usluge ocenjuju kao važne, a tri četvrtine preduzeća ističe da je zadovoljno uslugama koje pruža Poreska uprava.

Korisnici posebno ističu pogodnost pružanja poreske prijave elektronskim putem kao važnu.

Znatno je viši i udeo korisnika koji su zadovoljni plaćanjem obaveza elektronskim putem i onih koji ocenjuju da internet portal Poreske uprave pruža korisne informacije.

Cilj istraživanja bio je dobijanje povratne informacije o pruženim uslugama, pristupu informacijama, profesionalnosti zaposlenih, transparentnosti u radu, doslednosti u primeni poreskih propisa i tretmanu poreskih obveznika.

Najveći deo, 46 procenata, anketiranih preduzeća je sa područja grada Beograda koji zapošljavaju većinom do pet radnika i bave se delatnostima trgovine, proizvodnje i usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar