Predsednik Evrogrupe neće podneti ostavku zbog izjave o južnoj Evropi

Predsednik Evrogrupe Jerum Dijselblum je danas rekao da neće podneti ostavku zbog svog ovonedeljnog komentara, uvredljivog za zemlje južne Evrope, ali je dodao i da žali što je to rekao.

Dijselblum pod velikim pritiskom da podnese ostavku pošto je o zemljama južne Evrope s velikim dugom koje su tražile pomoć za izlazak iz finansijske krize rekao u novinskom intervjuu: „Ne može se sav novac potrošiti na alkohol i žene, a onda se tražiti podrška“.

„Žao mi je ako su se neki našli uvredjeni zbog toga“, rekao je holandski ministar finansija koji je od 2013. godine predsednik Evrogrupe 19 zemalja zone evra.

Portugalski premijer Antonio Kosta rekao je da je „apsolutno neprihvatljivo da on (Dijselblum) ostane na svojoj funkciji“.

„Dijselblum nas je uvredio i pokazao se kao seksista, rasista, ksenofob i sramota za Evropu, zbog čega on ne može da ostane na bilo kojoj funkciji u EU“, rekao je Kosta.

Portugaliji, opterećenoj velikim dugom, bila je potrebna pomoć od 78 milijardi evra 2011. godine da izbegne bankrot, a poverioci su tražili visoku kamatu za pozajmljen novac.

Nepopularan trogodišnji program smanjenja rashoda je oporavio javne finansije Portugalije. Budžetski deficit je 2010. iznosio 10 odsto BDP-a, a prošle godine je smanjen na nešto više od dva odsto, što je najmanje u poslednjih 40 godina.

Dijselblum je bio na istoj funkciji i u leto 2015. godine kada je Grčka bila blizu napuštanja zone evra zbog velikog duga i teškoća u sprovodjenju ekonomskih reformi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.