U trendu

Predsednik FED-a: Umereni rizik od rasta duga preduzeća

FERNANDINA BIČ – Predsednik Federalnih rezervi (FED) DŽerom Pauel kaže da američka centralna banka pažljivo prati nagli porast korporativnog duga, ali da trenutno ne vidi onu vrstu opasnosti koja je pokrenula finansijsku krizu 2008. godine.

U govoru na jednoj bankarskoj konferenciji u Fernandina Biču (Florida), Pauel je primetio da se stanovišta o rizičnom korporativnom dugu kreću od toga da se radi „o reprizi krize drugorazrednih hipoteka“ pa do toga da „nema nikakvog razloga za brigu“, prenosi agencija AP.

Navodeći da je njegov stav „negde na sredini“, on je ocenio da su rizici od naglog povećanja korporativnog duga „trenutno umereni“.

Pauelov komentar o ovoj temi usledio je nakon izveštaja FED-a objavljenog početkom ovog meseca, koji je pokazao da je rizičan dug kompanija porastao za 20 odsto prošle godine na 1.100 milijardi dolara, što je privuklo pažnju regulatora.

Investitore više privlače rizičnije korporativne dužničke hartije koje im donose veći prinos od sigurnijih ulaganja sa vrlo niskim povratom.

U delu konferencije predviđenom za pitanja i odgovore, Pauelu je postavljeno pitanje o nedavnom usporavanju inflacije, koja je pala ispod targeta centralne banke od 2,0 odsto godišnje.

On je rekao da se centralna banka bori sa problemima pritisaka na inflaciju koji su danas drugačiji nego pre 25 godina, navodeći u tom kontekstu niz faktora, kao što je povećanje internet prodaje koje za posledicu ima smanjenje cena.

„FED će pažljivo pratiti dinamiku inflacije prilikom donošenja odluke o utvrđivanju kamatne politike“, poručio je.

Upitan o američko-kineskom trgovinskom sporu, Pauel je rekao da centralna banka takode pažljivo prati dešavanja na tom planu i da je spremna da promeni politiku kamatnih stopa ako bude potrebno, napominjući da se u ovom trenutku ne zna ishod trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, prenela je agencija AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.