U trendu

Predsednik i izvršna direktorka kompanije Rio Tinto posetili Loznicu

Predsednik kompanije Rio Tinto Sajmon Tompson i izvršna direktorka Šinejd Kaufman posetili su region Loznice, nakon prošlomesečne odluke Uprave kompanije da za projekat izdvoji 2,4 milijarde dolara, saopšteno je danas.

Tokom posete prošlog vikenda, Tompson je kazao da je taj projekat važan i da ima potencijal da Srbija iskoristi priliku koju sve veća potražnja za litijumom, vodjena globalnom energetskom tranzicijom, pruža.

Kaufman, koja ima izvršnu odgovornost za projekat litijum-borata Jadar, rekla je da je ponosna na to što je njihov tim postigao u Loznici, otkako su geolozi otkrili Jadarit 2004. godine.

„Takodje sam u potpunosti sigurna u nastavljanje grinfild litijum projekta svetske klase koji će koristiti svetu i Srbiji. Pre mesec dana Rio Tinto je opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat Jadar, pod uslovom da dobije sva relevantna odobrenja, dozvole i licence, a mi nastavljamo naš angažman sa lokalnim zajednicama, Vladom Srbije i civilnim društvom“, rekla je ona.

Kaufman, kojoj je poseta Loznici bilo prvo medjunarodno putovanje nakon što je imenovana za izvršnu direktorku Rio Tinto Minerals ranije ove godine i ublažavanja pandemijskih ograničenja putovanja, kazala je da je projekat Jadar osmišljen u skladu sa najvišim ekološkim standardima i da će biti razvijen na način na koji u toj kompaniji mogu biti „veoma ponosni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.