U trendu

Predsednik Izraela i državni sekretar SAD na ekonomskom forumu u Davosu

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Anthony) i predsednik Izraela Isak Hercog učestvovaće sledeće nedelje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde će rat između Izraela i Hamasa biti jedna od glavnih tema, saopštili su danas organizatori.

Među više od 60 šefova država i vlada na forumu biće i predsednici Francuske i Argetine, Emanuel Makron i Havijer Milei (Javier), premijer Kine Li Ćiang, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se u prošlosti obraćao liderima putem video poruke, održaće „poseban govor“ i sastaće se sa poslovnim liderima.

Očekuju se i premijeri Libana, Katara i Jordana, Nadžib Mikati, Mohamed bin Abdelrahmane i Bišer al-Hasavneh.

Forum će biti održan u Davosu, u švajcarskim Alpima od 15. do 19. januara.

Konflikt na Bliskom istoku će biti visoko na dnevnom redu, kao i rat u Ukrajini, trgovinski sukobi i stanje privrede sveta, suočene s inflacijom i rizikom od napada na trgovačke brodove u Crvenom moru.

Ovogodišnji sastanak u Davosu okupiće više od 2.800 učesnika, uključujući više od 800 poslovnih lidera, centralnih bankara i predstavnika međunarodnih organizacija.

Predsednik Foruma Borge Brende izjavio je da će Forum biti održan „u najsloženijem geopolitičkom i ekonomskom kontekstu u poslednjih nekoliko decenija“.

„Rat u Gazi se nastavlja i postoji strah od zaoštravanja. Okupićemo ključne ličnosti da vidimo kako da izbegnemo dalje pogoršanje situacije i pogledamo u budućnost“, rekao je Brende.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.