U trendu

Predstavljen 17. Beogradski festival igre

BEOGRAD – Pod sloganom „Čista senzacija“ 17. Beogradski festival igre će od 21. marta do 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 25 koreografska komada.

U susret glavnom programu, u Budimpešti (11. 3.), Novom Sadu (13. 3) i Beogradu (14. 3.), gostuju Zvezde Njujork siti baleta, za čiji nastup su karte već rasprodate.

Posebnu izvedbu čini i predstavljanje komada Sanje Ninković u Narodnom pozorištu, u okviru projetka „Veruj u sebe“ koje će se održati 29. marta.

U Francuskoj ambasadi danas su se okupili ambasadori zemalja učesnica (Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila), i predstavile trupe koje gostuju na ovogodišnjem Festivalu.

U svom uvodnom obraćanju direktorka i osnivač, Aja Jung kazala je da je selekcija najveće zadovoljstvo, ali i najveća odgovornost jer ako je izbor loš ili prosečan, onda je sav ogroman trud i rad uzaludan.

„Verujem u snagu umetnika i njihovih dela jer je to ono što nas sve okuplja. Kada imate vrhunske radove, onda imate cilj i opravdanje. Pred publikom je program „čistih senzacija“, neponovljivih iskustava koje niko ne može da vam prepriča“, kazala je direktorka.

Ona je dodala da je čista senzacija zabosti 17. svećicu u tortu, naročito kada se radi o festivalu koji iz Srbije pokušava da se takmiči sa najvećim festivalima u svetu, „neprekidno pomerajući granice, i postavljajući izazove.“

Ona je podsetila da na otvaranju publiku očekuje jedinstven doživljaj, jer se radi o delu Jakopa Godanija, vrhunskog koreografa i trupe iz Frankfurta, a ovoga puta oni će nastupati u snažnoj sinergiji sa muzičarima Beogradske filharmonije.

Prema rečima Jungove, svečano otvaranje pripalo je Jairu Vardiju, jednom od najvećih vizionara u oblasti savremene igre, čoveku koji je izuzetno uticao na čitavu njenu generaciju – „da se bore za umetničku igru svako u svojoj sredini.“

Od ove godine glavni generalni sponzor festivala je kompanija NIS, a zamenik generalnog direktora Goran Stojilković kazao je da dokaz da je njihov izbor i ulaganje u festival pravi, leži u činjenici da se on uspešno, već 17 godina održava i da okuplja najveća imena savremene igre iz celog sveta.

„Naš cilj je da ulažemo u razvoj kulture i činimo sve što je u našoj moći da zajednicu u kojoj živimo učinimo boljom za sve nas. Ova podrška festivala ujedno je i podrška promociji Srbije, ulaganju u mlade i profesionalnu umetnost“, kazao je Stojilković.

U ime Grada Beograda, Goran Vesić je istakao da je Festival igre dokaz da ne mora sve festivale da organizuje država i dodao su svi ponosni što je Beograd postao prepoznatljiv i po ovom festivalu.

„Poruka koja se šalje sa ovog festivala je da kulturna saradnja nema granice i da prethodi i političkoj i ekonomskoj saradnji“, zaključio je Vesić.

Ambasadorka Kanade Kati Čaba istakla je zadovoljstvo što Festival igre svake godine predstavlja trupe iz ove zemlje, i najavila dve kompanije koje dolaze ovoga puta – Šaj Kubler, Radical sistem art iz Vankuvera i Ballet Jaž iz Montreala koji će i zatvoriti festival 12. aprila u Sava centru.

„Ballet Jaž uz komad „Dance me“, pod umetničkom direkcijom Luja Robiteja, a sa odobrenjem lično Leonarda Koena daje omaž ovom vrsnom umetniku, evocirajući životne cikluse kroz pet sezona kako je i opisano u njegovoj muzici i pesmama“, najavljuje ambasadorka.

Kako je objasnila, tri koreografa bila su zadužena da osmisle pokret na muziku legendarnih pesama, a „slavnog umetnika i njegov rad oživaljava na sceni 14 izuzetnih igrača“.

Ambasador Brazila Eduardo Botelho Barbosa najavio je Kompaniju Lije Rodrigeš koja će nastupati 8. aprila u Ateljeu 212, a prema njegovim rečima, predstavlja jedan od najhrabrijih glasova savremene igre.

„Komad „Furija“ predstavlja svet u jezivom crnilu brazilskih favela – mada ih mi zovemo zajednice. Odvaja publiku od udobnosti neznanja koje licemerno maskira nepovratne štete ropstva i kolonijalizma. Predstavlja furiju rezistentne snage, strasti za životom i stvaranjem i hrabro pokazuje probleme s kojima se bori savremeno društvo u Brazilu“, kazao je ambašador.

Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke predstavila je Maja Bogdan koja je napomenula da Maša Kolar inspiraciju traži u tradiciji i folklore regiona.

Domaćin konferencije, ambašador Francuske Jean-Louis Falconi najavio je trupu iz Pariza Kompaniju Olivijea Diboa koja vise od decenije potresa fransucku scenu svojim radikalnim koreografskim postavkama.

Nagrada „Jovan Ćirilov“ ove godine pripala je Jakopu Godaniju, koji je inače peti laureat ovog priznanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.