U trendu

Predstavljen Kodeks za ravnopravnost na radnom mestu

BEOGRAD – Priručnik „Kodeks ravnopravnosti – Smernice za izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Srbiji“, koji je izradio Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, predstavljen je danas u Mesoj zajednici Gazela na Novom Beogradu na skupu pod nazivom „Biznis i ljudska prava“.

Ovaj priručnik daje uputstva za izradu kodeksa antidiskriminacione politike poslodavaca u Srbiji sa ciljem da omogući sprovođenje principa jednakih šansi prilikom zapošljavanja i na radu.

Ideja je da usvajanje Kodeksa ravnopravnosti postane redovna praksa kod srpskih poslodavaca, navodi se u zajedničkom saopštenju organizatora skupa – regionalnog projekta SoRi Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i nevladine organizacije „Centar za obrazovanje i usavršavanje“ (CEUS).

„Preduslov za sprečavanje diskriminacije prilikom zapošljavanja jeste podizanje svesti i znanja poslodavaca o pravima zaposlenih, bez obzira na to da li je reč o institucijama, lokalnim nevladinim organizacijama ili predstavnicima biznis sektora“, istakla je Stanislava Vidović, nacionalna koordinatorka projekta SoRi.

Na ovaj način, kaže, žele da kod poslodavaca podstaknu poštovanje razlika, imajući u vidu da je to osnova za razvijanje radnog okruženja koje se zasniva na jednakim šansama.

„U tom smislu, Kodeks ravnopravnosti treba da pomogne institucijama i kompanijama da preuzmu veću odgovornost u sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja i na radnom mestu, čime istovremeno poboljšavaju sopstvenu reputaciju kao poslodavca, “ dodala je Vidović.

Na skupu je poslodavcima ponuđeno i potpisivanje dokumenta „Partnerstvo za ravnopravnost“, kojim bi se oni pridružili Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u procesu unapređenja ravnopravnosti i podržali rad na prevenciji u oblasti rada i zapošljavanja.

Podaci kojima raspolaže kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti nedvosmisleno pokazuju da građani najčešće prijavljuju slučajeve diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja.

Predstavnici kancelarije Poverenika su istakli da biznis i ljudska prava moraju biti na istoj strani, kao i da podsticajno okruženje doprinosi boljim rezultatima rada svakog zaposlenog.

„Kodeks ravnopravnosti“ biće predstavljen u Nišu 2. aprila, i u Kikindi 8. aprila ove godine, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.