U trendu

Predstavljen projekat „Dunavski put vina“

NOVI SAD – U Kongresnoj sali Master centra Novosadskog sajma danas je promovisan prekogranični projekat „Dunavski put vina“, koji je Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama odobren krajem prošle godine.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević kazala je da je cilj projekta, čiji radni naslov u prevodu glasi „Razvoj i pozicioniranje puta vina, kao turističkog i kulturnog brenda u prekograničnom regionu“, kreiranje zajedničkog, održivog turističkog i kulturnog proizvoda, nastalog kombinovanjem vinskog i kulturnog turizma kroz brendiranje, marketing i promociju vina, kako sa naših područja, tako i iz mađarskog regiona.

Kako je navela, sekretarijat će u narednih 20 meseci, koliko traje projekat, realizovati deset kulturnih sadržaja na specijalno opremljenom rečnom brodu, o kojem će brinuti Opština Sremski Karlovci.

U ime partnera iz Mađarske Laslo Feledi, koordinator projekta, predstavio je dosadašnje aktivnosti Udruženja vinara iz Županije Bač-Kiškun i naveo da će oni tokom narednih meseci raditi na promotivnom filmu, internet prezentaciji projekta, kao i na zajedničkoj razvojnoj i marketinškoj strategiji.

Vladimir Žeravica iz Opštine Sremski Karlovci je rekao da je u toku izrada broda, čija vrednost će biti oko 80 hiljada evra i ploviće od Sremskih Karlovaca do Baje u turama od sedam do devet dana, gde će se za 20-ak ljudi praviti predviđene kulturne i vinske ture. Brod će ostati u vlasništvu opštine, ali će ga po potrebi koristiti i Pokrajinska vlada.

O detaljima projekta govorio je Dane Pribić iz Udruženja fruškogorski klaster vinogradara i vinara „Alma Mons“, koji su osnovani 2010. godine u Sremskim Karlovcima upravo sa ciljem okupljanja vinara i vinograđa, brendiranju proizvoda, marketingu i zajedničkom tržišnom nastupu.

„Dunavski put vina“ je projekat, koji će osim turističke sadržine, na tom specijalizovanom brodu imati kulturni i promotivni program, a predstaviće kulturne kapacitete Vojvodine, kulturni turizam, revitalizaciju kulturnog nasleđa, podsticanje interkulturalnog dijaloga i međuregionalne kulturne saradnje, decentralizaciju kulture i reintegraciju Vojvodine u evropski kulturni prostor.

Vrednost projekta je 377 hilada evra, a ovo je prvi put da Sekretarijat učestvuje u međuregionalnoj saradnji i to zajedno sa opštinom Sremski Karlovci, Udruženjem fruškogorski klaster vinogradara i vinara „Alma Mons“, organizacijom Dunavski vinski region Vinske rute i partnerima iz Mađarske, kroz program „INTEREG – IPA CBS“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.