U trendu

Predstavljen projekat podrške socijalnom preduzetništvu

BEOGRAD – Regionalni Dunavski projekat podrške preduzetnicima i firmama koje deluju kroz oblast socijalnog preduzetništva obuhvatiće edukaciju, razmenu iskustava, takmičenje i predstavljenje najboljih ideja investitorima, rečeno je danas prilikom predstavljanja projekta „Finance4SocialĆange“ u Privrednoj komori Srbije.

Socijalno preduzetništvo u EU zapošljava 13,6 miliona ljudi a u Srbiji sa više oko 1.200 firmi stvara dva posto BDP-a, rekla je viši savetnik u PKS Svetlana Jovanović.

Dodala je i da je na osnovu istraživanja utvrđeno da ovaj sektor problem ograničenog pristupa izvorima finansiranja zbog neizvestnosti i rizika u poslovanju.

U projektu koji podržava EU je 14 partnerskih institucija iz više podunavskih zemalja od Nemačke do Rumunije a PKS kao jedna od njih je tu da bi doprinela razvoju ovog sektora u Srbiji.

Menadžer projekta iz specijalizovane agencije za razvoj privrede Ministarstva ekonomije Mađarske (IFKA) Majkl Nagorkin rekao je da će kroz projekat biti razvijene zajednička ali i nacionalne strategije za razvoj socijalnog preduzetništva što bi onda mogli da koriste donosioci odluka.

Dodao je da je značajno da se shvati kako socijalno preduzetništvo iz delokruga ministarstava koja se bave socijalnim pitanjima treba da pređe u ministarstva privrede i ekonomije, i naglasio kako će kroz projekat biti osnažene kompanije da sredstva za investitranje traže i kod banaka i privatnih investitora a ne samo iz javnih finansija.

Ekseprt za socijalne inovacije sa Univerziteta u Hajdelbergu Georg Krlev rekao je da će edukacije tokom projekta biti online ali i ofline – u neposrednom kontaktu sa socijalnim preduzetnicima, od kojih očekuje i ideje za socijalne inovacije.

Naglasio je da je cilj da se pomogne u preciznom merenju ovakvog preduzetništva na društvo kako bi zatim taj uticaj bio što bolje i jasnije predstavljen investitorima kada se traže ulaganja.

On je istakao i značaj upoznavanja preduzetnika u ovom sektoru u čitavom dunavskom regionu i stvaranja mreže kako njih tako i potencijalnih investitora.

Adrian Fuks iz austrijske Agencije za finansiranje socijalnog preduzetništva (FASE) vodiće takmičarski deo u projektu koji će okupiti 300 preduzetnika iz Dunavskog regiona.

Kako je rekao posle edukacija od 300 preduzetnika biće izabrano četiri firme sa najboljim idejama koje će biti podržane da se na najbolji način predstave potencijalnim investitorima i drugim zainteresovanima za ulaganje.

Tako će povećati šanse da dobiju sredstva za investicije u svoje projekte socijalnog preduzetništva, rekao je on.

PKS prve obuke i edukacije u socijalnom preduzetništvu u Srbiji u okviru ovog Interreg projekta planira za april i maj ovde godine, a nacionalni deo takmičenja biće prema najava održan do kraja ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.