U trendu

Predstavljen Vodič za proizvodnju hrane biljnog porekla

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana bezbednosti hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) organizovali su danas onlajn okrugli sto na temu „Bezbednost hrane je posao za sve“, a na kojem je predstavljen Vodič za proizvodnju i preradu male količine hrane biljnog porekla.

Neposredni povod za organizaciju tog okruglog stola je promocija Nacionalnih mera fleksibilnosti – grupe podzakonskih akata koji omogućavaju malim proizvođačima mesa, mlečnih proizvoda, proizvoda od voća, povrća i svežeg bilja, da ispune standarde kvaliteta i bezbednosti hrane, koji su u skladu sa legislativom Evropske unije.

Cilj tog projekta, koji su FAO i EBRD započeli sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još 2014. godine, je očuvanje bogatstva i raznolikosti proizvodnje tradicionalne domaće hrane, koja usled ograničenja koja imaju mala gazdinstva nije u mogućnosti da ispuni sve zahteve namenjene velikim sistemima i kompanijama za proizvodnju i preradu hrane.

Pravilnici o fleksibilnim merama propisuju dozvoljena odstupanja za male proizvođače, vodeći računa da se ni u jednom segmentu ne ugrozi higijena i bezbednost hrane.

Na taj način će lokalni gastronomski proizvodi poput ajvara, džemova, sokova i drugih proizvođa po kojima je naše podneblje poznato, moći da se plasiraju na domaće i inostrano tržište i budu prepoznati od potrošača kao kvalitetni i bezbedni.

U okviru Nacionalnih mera za izuzeća od posebnih uslova higijene hrane, do sada su objavljeni: Vodiči za proizvodnju i preradu mesa malog kapaciteta i proizvodnju tradicionalnih proizvoda od mesa, Vodič za proizvodnju i preradu mleka i Vodič za klanje malih količina živine i lagomorfa na gazdinstvu.

Pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Nenad Vujović na tom skupu je istakao da su pravilnici odlična prilika da mali proizvođači tradicionalne hrane uđu u „utakmicu“ sa drugim proizvođačima na domaćem i svetskom tržištu, što će, kaže, doprineti očuvanju raznovrsnosti ponude hrane iz Srbije.

Proizvođač tradicionalnih proizvoda od mesa Miloš Pajić, kaže da su mali biznisi snažno povezani sa svojim kupcima i imaju odličnu mogućnost za dalji rast.

Pajić mere fleksibilnosti vidi kao način da se očuva lokalna tradicija i kulturno nasleđe u proizvodnji hrane, prihodi za mala domaćinstva, ali i da se osvoji i unapredi poverenje potrošača u kvalitet, higijenu i bezbednost takve hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.