U trendu

Predstavljena knjiga Finansijska trzista X. O na BBA

BEOGRAD – Knjiga „Finansijska tržišta X.O“ predstavljena je danas na Beogradskoj bankarskoj akademiji, a prema rečima jednog od autora, profesora Dejana Erića, monografija obuhvata istoriju razvoja finansijskih tržista i berzi, trenutno stanje finansija, kao i perspektivu budućeg razvoja.

Dekan Beogradske bankarske akademije Dejan Erić i profesori Mališa Đukić i Duško Bodroža skoro dve godine su pripremali knjigu koju je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja proglasilo monografijom od nacionalnog značaja.

Erić kaže za Tanjug da se svet finansija radikalno promenio, što se ogleda u promeni načina trgovanja i dominaciji elektronskih tržišta.

„Gotovo da nemate više nijednu berzu gde se trguje fižički, već su to uglavnom elektronska tržišta, promenio se način finansijske intermedijacije, zato što su se skratili lanci i umesto klasičnih brokera i dilera, imate sve više onlajn brokere i dilere“, kazao je Erić.

Navodi da su se u svetu pojavile inovacije u tehnološkom smislu, kao i blokcejn tehnologija, na čijoj osnovi su kreirane kriptovalute i ističe da se knjiga u velikoj meri bavi i tim promenama.

„Pokušali smo da obuhvatimo sve te promene i u svetlu istorijata razvoja, kako je tekao razvoj, šta se trenutno dešava i u kojim pravcima može da ide razvoj budućnosti“, kazao je Erić.

Kada je reč o finansijskom tržištu u Srbiji, Erić kaže da je veliki deo knjige posvećen tome, te da su analizirane institucije i regulatorni okvir u našoj zemlji i ponuđena rešenja sa ciljem da se ukaže na dalji razvoj i napredak celokupnog finansijskog tržišta.

Na pitanje da li je očekuje da inflacije ove godine bude 9,5 odsto, kako je najavila Narodna banka Srbije, Erić kaže da su te procene ispravne i da je takav rast inflacije realan.

„Nažalost, to je realnost i veliki deo te inflacije je uvezena inflacija koja dolazi zbog porasta cena energenata i hrane“, kazao je Erić.

Dodao je i da će najavljeni rast plata i penzija imati dodatni uticaj na inflaciju, jer će ta potencijalna povećanja dovesti do, kako je rekao, daljeg rasta troškova, što će za posledicu imati pojačan pritisak na novi rast cena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.