U trendu

Predstavnici radnika biće deo Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović istakla je danas da će predstavnici radnika biti deo Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije i naglasila da se time štite interesi radnika.

Ona je za RTS rekla da niko ne treba da se plaši i da promene neće uticati na radnike koji odgovorno i profesionalno rade svoj posao, navodi Ministarstvo u saopštenju.

„To apsolutno tvrdim. Prava radnika se ne određuju Statutom, već Kolektivnim ugovorom. Razgovarala sam sa svim predstavnicima sindikata i usvojili smo određene primedbe. Predstavnici radnika će biti u Nadzornom odboru i time štitimo zaposlene“, rekla je ona.

Ocenila je i da svi ostali otpori predstavljaju borbu za lične interese.

Đedović je precizirala da se promena pravne forme EPS-a odnosi na uređenje odnosa države i upravljanja.

Navela je da će država određivati strateške ciljeve, koji se realizuju kroz Nadzorni odbor i Izvršni odbor, te da će se država što manje uplitati u svakodnevno upravljanje.

„Pretežna delatnost EPS-a treba da bude proizvodnja struje, jer se time štite proizvodni kapaciteti. Naravno da ćemo da trgujemo ako imamo viška, ali ne da se pretežno oslanjamo na trgovinu“, rekla je ona.

Dodala je da to što će proizvodnja biti osnova delatnost ne znači da će neko drugi da trguje električnom energijom koju EPS proizvede.

„Naprotiv, u Statutu je naglašeno da će nastaviti da se bavi trgovinom kao do sada. Dakle, niko ništa ne ograničava EPS-u“, naglasila je ona.

Đedović je demantovala da će Skupština EPS-a postavljati članove Izvršnog odbora i generalnog direktora.

„EPS ima jednog akcionara, država ostaje stoprocentni vlasnik, a pošto je država jedna, dakle jedan je akcionar, jedan glas. Skupština ima reducirana ovlašćenja, donosi strateške odluke i to uz saglasnost Vlade RS“, rekla je ona.

Dodala je da će Skupština birati Nadzorni odbor i na njega prenosi većinu ovlašćenja.

„Te promene vode ka modernom korporativnom upravljanju, ka profesionalizaciji“, ocenila je ona.

Prema njenim rečima, dezinformacija je da je struka protiv transformacije EPS-a u akcionarsko društvo.

Navela je da se na Naučnom savetu na primedbe o transformaciji preduzeća nisu izjasnili dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Rudarsko-geološkog, Tehnološko-metaluškog, Fakulteta tehničkih nauka iz Novoga Sada, direktori instituta Nikola Tesla i Mihailo Pupin.

„Struka je apsolutno za promene, za promene na bolje, odgovorno upravljanje, za EPS koji će efikasnije poslovati zarad i u interesu građana Srbije“, poručila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.