U trendu

Predstavnički dom izglasao pomoć od 2.000$ za građane

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je kasno sinoć nov, veći iznos novčane pomoći građanima od 2.000 dolara po osobi, pošto su demokrate prihvatile apel predsednika Donalda Trampa da se Amerikancima pruži veća finansijslka podrška tokom aktuelne korona krize.

Glasanje o povećanju pomoći stanovništvu sa prvobitno odobrenih 600 na 2.000 dolara usledilo je samo dan nakon što je Tramp potpisao Zakon o budžetu i paketu ekonomskih olakšica, vrednim zajedno više od 2,0 biliona dolara, odustavši od ranije pretnje da neće potpisati te akte, prenosi CNBC.

Predstavnički dom, u kojem demokrate imaju većinu, stavio je na glasanje predlog o povećanju pomoći građanima po ubrzanom postupku. Za predlog je glasalo 275 poslanika a protiv je bilo 134.

Sada predstoji glasanje o ovoj meri u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

Portparol lidera republikanske većine u Senatu nije odmah odgovorio na zahtev da prokomentariše da li će biti održano glasanje o ovoj meri koju je usvojio Predstavnički dom. Većina republikanaca u Senatu bila je ranije čak i protiv toga da ček s novčanom podrškom stanovništvu iznosi 1.200 dolara.

Trampov potpis na zakon o javnoj potrošnji za 2021. sprečio je blokadu rada vlade do koje bi došlo danas, a da nije potpisao korona paket mera podrške u pitanje bi bio doveden i savezni moratorijum na prinudno iseljenje građana, čije je važenje sada produženo za mesec dana, do 31. januara.

Demokrate su zakon o ekonomskim olakšicama nazvali akontacijom jer planiraju da traže povećanje te pomoći kada novoizabrani predsednik DŽo Bajden preuzme dužnost 20. januara. Bajden je sinoć rekao novinarima da podržava uplatu novčane pomoći građanima od 2.000 dolara.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pozvala je Trampa da izvrši veći pritisak na republikanske predstavnike u Kongresu da podrže veći iznos čeka.

.“Odbacivanje ovoga značilo bi poricanje ekonomskih problema s kojima se ljudi suočavaju i uskraćivanje pomoći koja im je potrebna“, rekla je Pelosi sinoć uoči glasanja u Predstavničkom domu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.