U trendu

Predstoje reforme gasnog sektora i tržišta struje u Srbiji

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je na današnjem sastanku sa novim direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim i šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom razgovarala o još većoj saradnji na ciljevima energetske bezbednosti regiona i zelene agende.

„Pre svega smo razgovarali o budućnosti i o tome koliko zajedno sa EU i Energetskom zajednicom, koja sigurno treba da bude mnogo vidljivija nego što je bila, pokušamo da učinimo naš region energetski sigurnijim, ali da ne zaboravimo šta znači zaštita životne sredine i da sve što budemo radili u energetici od reformi, legistlative, novih investicija, bude tako da nam obzebedi zdrav i zelen razvoj“, izjavila je Mihajlović.

Dodala je da je bilo reči i o tome koliko je značajno da zelena agenda predstavlja novi model rasta i koliko je važno da, donoseći određene mere, Srbija, EU i Energetska zajednica mnogo više učine na polju energetske efikansnosti i primeni obnovljivih izvora energije (OIE).

„Zato što oni jesu budućnost i sigurno mogu da Srbiji obezbede mnogo više energetske sigurnosti nego što je to danas slučaj, ali isto tako je bilo reči i o reformama koje moramo sprovesti mnogo brže, pogotovo u oblasti gasnog sektora“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je Srbija donela Akcioni plan u gasnom sektoru i uradila mnogo toga poput formiranja novih preduzeća u toj oblasti, ali da to nije sve.

„Ako zaista hoćemo da vidimo konkurenciju i da razmišljamo o tome kakve su cene gasa za industriju, pošto su one u Srbiji najviše u odnosu na gotovo sve druge države u Evropi, onda moramo da otvorimo to tržište. Moramo otvoriti Horgoš u jednom trenutku, moramo završtiti certifikaciju naših preduzeća u gasnom sektoru i u tom smislu se jedan deo zakona mora promeniti“, rekla je ministarka Mihajlović.

Podsetila je da je taj proces pokrenut otvaranjem Klastera 4 i dodala da mora biti sporovedeno u narednom periodu.

U vezi s balansiranjem izvora energije ocenila je da postoji dosta otpora u javnim preduzećima koja smatraju da želja Vlade da se brže investira u izvore obnovljive energije za njih predstavlja problem.

„Međutim, naša zajednička poruka je da se ništa neće raditi ođednom, nego ćemo ići korak po korak. Ali, mi moramo da napravimo prostor za neophodne investicije da bismo omogućili da se novi objekti obnovljivih izvora energije priključe na mrežu i da to balansiranje koje u jednom trenutku svakako jeste na strani EPS-a, bude na održiv način urađeno“, rekla je Mihajlović.

Lorkovski je pohvalio napredak koji je Srbija u prethodnom periodu postigla na planu reformi u energetici i najavio da će se u narednom peridou saradnja koncentrisati na reforme tržišta električne energije i gasnog sektora.

„Poptredsednica Vlade prihvatila je da vodi Komitet Energetske zajednice koji će voditi pregovore sledeće godine. Njene lične sposobnosti i uloga Srbije u predsedavanju Energetskom zajednicom prošle godine meni ulivaju nadu da će se naša saradnja nastaviti jednako uspešno i da će proces biti jednako uspešan“, rekao je Lorkoviski.

On je dodao da je na sastanku analiziran proces reformi u Srbiji i dogovoreno da se u budućnosti koraci koji će biti preduzeti na njima mnogo bolje dogovaraju sa EU i Energetskom zajedicom.

„Nadam se da će regionalna saradnja doprineti da od nje profitiraju građani Srbije u smislu boljih cena, bolje žaštite životne sredine, čistiju Srbiju i mnogo bolju klimatsku agendu“, rekao je Lorkovski.

Pohvalio je Srbiju za napredak u korišćenju obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

„To je važno za razvoj tržišta i nadam se da će se ovaj proces nastaviti i uspešno okončati, kako bi investitori mogli da dođu i ulažu još više na ovom polju u Srbiji“, ocenio je Lorkovski.

Najavio je čvršću saradnju s našom zemljom na reformi tržišta električne energije i u gasnom sektoru.

„Proces reforme gasnog sektora će u budućnosti zahtevati više naše pažnje, jer je do sada bio prilično spor, ali smo se danas dogovorili o preduzimanju nekih koraka kako bismo pogurali ovo važno pitanje i u budućnosti ćemo raditi sa srpskim vlastima i delegaciom EU u ovoj oblasti“, naglasio je Lorkovski.

Zaključio je da su prioriteti Energetske zajednice prošireni na reformu tržišta, dekarbonizaciju i rad na klimatskim promenama.

„To je razlog zašto ćemo se fokusirati na reforme i zato sam podvukao da su reforme u gansom sketoru i sektoru električne energije jako važne i da želimo da idemo dalje u primeni akcionog plana u oblasti gasa. Jednako je važna oblast električne energijue i u njoj moramo utvrditi mehanizme balansiranja i povezivanja. Paralelno sa tim, radićemo na dekarbonizaciji, smanjenju emisija gasova staklene bašte do 2030, energetskoj efikanosti i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije“, rekao je Lorkovski.

Žiofre je podsetio da je Srbija potpisnica pariskog sporazuma o klimatskim promenama i da je otvorila Klaster 4 koji se tiče povezivanja energetike i zaštite životne sredine, što znači da treba da usklađuje zakonodavstvo s tim obavezama.

„Rerorme se ne dešavaju samo ovde već u čitavoj Evropi, a mi želimo da promovišemo čistu energiju, bolje standarde u energetici i očuvanje životne sredine, kako bismo sve to dovelo na kraju do boljih ekonomskih rezultata za građane Srbije, Vladu i sve operatere energetskih sistema“, rekao je Žiofre.

On je pohvalio to što Srbija radi na Nacionalnom planu za klimu i energetiku za koji je rekao da treba da smanji troškove, potrošnju energije i podigne nivo energetske efikansosti i bezbednosti.

„Radujem se reformama i otvaranju gasnog sektora kako bismo mogli da trgujemo gasom preko granica. U međuvremenu radimo na razvoju infrastrukture. Pre nekoliko dana počeli su radovi na interkonektoru Srbija – Bugarska koji znači diverzifikaciju ruta snabdevanja gasom i povezivanje s regionom. Ova tranzicija mora da bude fer. Niko ne sme da bude izuzet i EU će nastaviti da radi na fer tranziciji u Srbiji“, rekao je Žiofre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.